BREZ DLAKE NA JEZIKU

Janša med intervjujem na nacionalki: 80 odstotkov ljudi na RTV je »viška«

Objavljeno 30. oktober 2013 22.48 | Posodobljeno 30. oktober 2013 22.48 | Piše: A. L.

Javno RTV je primerjal z grško in čez palec ocenil, koliko ljudem bi bilo treba vrniti delovno knjižico.

Janez Janša.

LJUBLJANA – »Samo z zviševanjem davkov streljate sebi v koleno,« je v intervjuju na tretjem programu RTV Slovenija poudaril predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Vztraja, da je ta način popolnoma napačen in da nikjer ne deluje.

Lotili bi se tudi RTV

O odpuščanjih v javnem sektorju in številki 40 tisoč ljudi »viška« pravi, da si ni sam izmislil te številke in da višek zagotovo obstaja. Med drugim opozarja tudi, da bi se lotil tudi hiše (Javni zavod RTV Slovenija), v kateri so snemali intervju. Pojasnjuje, da je po racionalizaciji grške javne televizije zaposlenih le še 800 ljudi, ki delajo za deset milijonov ljudi, kar je v primerjavi z RTV precej manj. »Poglejte, koliko jih je zaposlenih tukaj. Tukaj ne govorimo o 40 odstotkih viška, ampak po mojem mnenju okoli 80 odstotkih viška.«

Bratuškova je nedavno dejala, da je Janša vodil vlado in imel priložnost storiti, kar so želeli. A Janša pravi, da Bratuškova zavaja, saj je bila glavna racionalizacija predvidena za letos. Ob pregledih pa so ugotovili, da so deli javnega sektorja, kjer rezerv ni, kjer se dejansko dela noč in dan in so slabo plačani, a so del javnega sektorja. »Obstajajo deli javnega sektorja, ki sploh ne bi smeli obstajati,« pravi Janša in izpostavlja, da se je vlada Bratuškove raje odločila za zniževanje plač.

Pri pokojninah še vedno opozarja na privilegije, ki si jih okoli 25 tisoč oziroma 30 tisoč upokojencev ni prislužilo. O členu, ki ga je ustavno sodišče črtalo iz zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf), pa pravi, da sodišče ni dejalo, da se tega ne sme narediti, ampak samo, da ta pot, ki jo je predvideval Zujf, ni prava.

Janševo premoženje

»Ne obstaja niti en evro nepojasnjenega premoženja,« je jasen Janša, čeprav je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila drugače. Bivši premier pa pojasnjuje povezave: »Predsednika KPK je imenoval predsednik države, in to takrat, ko je dejal, da je treba SDS in Janezu Janši narediti konec.« Opozarja, da so ga iz KPK šikanirali: od njega so zahtevali podatke, ki so jih že imeli. Izpostavlja tudi primer ministra Stepišnika, ki je svojemu podjetju dodelil sredstva, a niso ugotovili nič spornega.

»Če jaz dam vam moj denar, za katerega lahko kadar koli dokažem izvor, in vi plačate moj račun, to ni nič nezakonito,« pa zgodbo z vpleteno sestrično njegove žene Urške Bačovnik Janša pojasnjuje vodja SDS.

O vrnitvi Zorana Jankovića na čelo PS

»To mesto je zasedeno. Ne zaseda ga Alenka Bratušek, ampak Milan Kučan,« je o stolčku predsednika PS povedal Janša. Ali namerava sam odstopiti, zaradi vseh dvomov in sumljivih okoliščin? »SDS je demokratična stranka. Ta mandat nameravam dokončati,« je odvrnil.

Na prihodnjih volitvah ne pričakuje, da mu bosta stala nasproti Janković ali Bratuškova: »Glavna konkurenca bo tisti, ki ga bo za to vlogo izbrala ista grupacija, ki se je manifestirala na Magistratu. Tokrat bodo to naredili na drugačen način.«

Primer Patria

Kaj je napisal v pritožbo? Zavrnjeno je vse, kar je napisano v sodbi, ki jo je sodnica toliko časa pisala. Pravi, da tukaj ni nič novega, in vnovič poudarja, da se je zelo težko braniti pred očitki, da je bilo nekaj storjeno na neugotovljenem kraju, ob neugotovljenem času ... 

O čem sanja?

»Jaz sanjam bolj malo. Skrbim za svoja naslednika, saj to skrb deliva z ženo. Nimam časa sanjati,« pravi Janša.

Deli s prijatelji