VRAČA ŽOGICO

Janša: Masleši je do zdaj uspelo sf***** zgolj vladavino prava

Objavljeno 30. september 2014 18.27 | Posodobljeno 30. september 2014 18.26 | Piše: STA, Mo. S.

Prvak SDS Janez Janša meni, da gre v primeru Branka Masleše za »škandal brez primere«.

Janez Janša.

LJUBLJANA – To, da predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ne le sodi v senatu, ki odloča o zadevi Patria, ampak mu celo predseduje, je škandal brez primere, meni prvak SDS Janez Janša.

Na vrhovnem sodišču se je namreč zjutraj začela seja senata, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Senat sestavlja pet sodnikov vrhovnega sodišča, predseduje pa mu Masleša, ki ga je zagovornik obsojenega Janše, odvetnik Franci Matoz, poskušal dvakrat neuspešno izločiti v tej zadevi.

To, da Masleša, čigar imenovanju so v SDS nasprotovali, ne samo sodi, ampak predseduje senatu, ki sodi o Janši, je po mnenju predsednika SDS »pač škandal brez primere«. Ob tem Janša dodaja, da so se tudi po imenovanju Masleše pojavili dokazi, ki pričajo o njegovi pristranskosti.

Slovenija za Vietnamom in Iranom

»Zaradi takega odnosa vrha slovenske sodne oblasti, ki v temelju nažira vladavino prava v Sloveniji in škodi tudi tistim poštenim sodnikom, ki se trudijo za to, da bi se sodilo po zakonu in po pravici, je Slovenija po neodvisnosti sodstva uvrščena za Iranom,« ocenjuje Janša. Ob tem je povedal, da je bila ravno danes objavljena mednarodna raziskava, ki razvršča države po neodvisnosti sodstva, Slovenija pa se je v tej raziskavi uvrstila na 91. mesto. »Pred nami so države, kot so Vietnam, Iran in mnoge afriške države, za katere do zdaj še nismo slišali, da bi imele urejeno sodstvo. Torej, če je kakšna stvar, zaradi katere bi morali dejansko vsi dvigniti alarm, potem so podatki iz te raziskave,« je dejal Janša.

Gre sicer za podatke iz zadnjega poročila Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) o konkurenčnosti. Redna letna lestvica globalne konkurenčnosti WEF je sestavljena iz kombinacije gospodarskih kazalnikov in ankete med menedžerji, pri čemer imajo odgovori slednjih večjo težo. Ti so tako med drugim odgovarjali tudi na vprašanje, do katere mere je sodstvo neodvisno od vplivov vlade, državljanov in podjetij.

Med ocenami 1 (na sodstvo zelo vplivajo) in 7 (sodstvo je povsem neodvisno) je Slovenija dobila poprečno oceno 3,4. Anketa postavlja na prvo mesto Novo Zelandijo, visoko pred Slovenijo pa so tudi države, kot so, denimo, Savdska Arabija, Izrael in Bocvana. Še pod Slovenijo sta na lestvici Hrvaška in Slovaška, na 144. mestu pa jo zaključuje Venezuela.

Janša pa je bil danes zgovoren tudi na twitterju: 

»Ohlapnost slovenskega pravnega reda je opaziti z Lune«

Kot je danes še dejal Janša, pričakuje tako odločitev senata vrhovnega sodišča v zadevi Patria, ki bo v skladu s podatki iz te raziskave. Na vprašanje, kdaj pričakuje odločitev oziroma sodbo, pa je odgovoril, da so »te stvari v slovenskem pravnem redu zelo ohlapne, to se v zadnjem času opaža tudi z Lune«.


Seja se nadaljuje v sredo

Z vrhovnega sodišča sporočajo, da se bo seja senata nadaljevala v sredo. Vrhovni sodniki so zasedanje začeli danes, mogoče pa je, da bo razprava trajala več dni. Za razpravo imajo ta teden poleg srede na voljo še petek, lahko pa se določi še dodatne datume.

Dodatnih informacij na sodišču ne morejo posredovati, so zapisali v sporočilu za javnost.

 

Deli s prijatelji