ANKETA

Janša lovi Cerarja

Objavljeno 28. junij 2014 14.00 | Posodobljeno 28. junij 2014 14.00 | Piše: STA, D. P.

Med podporniki desnega političnega bloka je večji delež volilno opredeljenih kot med podporniki levega političnega bloka.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Dobra dva tedna pred predčasnimi volitvami v DZ po anketi Dela vodi SMC, a se razlika med to stranko in SDS manjša. Če bi bile volitve to nedeljo, bi SMC volilo 26,2 odstotka vprašanih, SDS pa 17,9 odstotka. Sledijo SD z 9,8 odstotka, Desus s 6,2 in NSi s 4,2 odstotka glasov. Volilna udeležba bi bila okoli 50-odstotna, dobra četrtina pa je neopredeljena.

Anketa Dela kaže, da je zaradi velikega deleža neopredeljenih volivcev še vse odprto, čeprav se SMC tudi na tej anketi drži v vrhu.

Dvig za SDS

Stabilno podporo ima SDS, ki se po odhodu predsednika Janeza Janše na prestajanje zaporne kazni še krepi, navaja Delo. Trend rasti od zadnje ankete časnika beležijo tudi SD, Desus in NSi. Tem strankam po anketi sledijo Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) z 1,7 odstotka podpore vprašanih, PS z 1,3 odstotka, Združena levica z 1,1 in SLS z enim odstotkom podpore vprašanih. Pri dnu lestvice so Verjamem, DL, Zares in SNS.

Med podporniki desnega političnega bloka je večji delež volilno opredeljenih kot med podporniki levega političnega bloka. Podporniki strank desnega političnega bloka so tudi izrazili večjo verjetnost udeležbe na volitvah, ugotavlja vodja tržnega oddelka za tržne analize in marketing na Delu Roman Zatler.

Telefonsko raziskavo je na vzorcu 500 državljanov med 23. in 26. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Deli s prijatelji