ZADEVA CRNOGORAC

Janša Kučana primerjal z Janukovičem

Objavljeno 11. marec 2014 23.10 | Posodobljeno 11. marec 2014 23.11 | Piše: Ma. F.

Seje komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti se je udeležil tudi nekdanji član CK ZKS Milan Kučan, ki je zanikal, da je bil seznanjen s primerom hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca.

Milan Kučan.

LJUBLJANA – Predsednica Eva Irgl je sklicala nujno sejo komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, na kateri poslanke in poslanci obravnavajo delovanje nekdanje Službe državne varnosti (SDV) v povezavi z ustavnima pravicama iz 17. in 34. člena Ustave RS (nedotakljivost človekovega življenja in pravica do osebnega dostojanstva in varnosti).

Poslanke in poslanci so na seji torej spregovorili o Službi državne varnosti, ki jo je Vrhovno sodišče RS v svoji odločbi označilo za »zločinsko organizacijo«.

»Name je streljal slovenski agent SDV«

Zaradi nedotakljivosti človeškega življenja so na seji spregovorili tudi o umorih, ki jih je izvajal SDV. Na seji je sodeloval tudi Nikola Štedula, preživela žrtev atentata, ki je povedal, da je nanj streljal slovenski agent SDV. »Med sprehajanjem psa sem opazil avto. Pristopil sem, se sklonil in videl dva bliska iz pištole,« je povedal in dodal, da je prišel z namenom, da se osvobodimo dediščine totalitarnega sistema.

Na sejo je na povabilo prišel tudi bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, ki ga je Irglova pozvala, naj pojasni vse, kar ve o delovanju SDV. »Želimo, da nam gospod Kučan pojasni, kakšen je bil odnos med CK ZKS in SDV. Kot predsednik komunistične partije je bil nadrejen SDV,« je povedala in dodala, da je SDV ščitil interese komunistične oblasti.

Od Irglove pričakuje opravičilo

»Prišel sem na sejo, čeprav nisem dobil odgovora na pismi, ki sem vam ju poslal in v katerih se odzivam na nekatere – blago rečeno – nečednosti pri delu te komisije. Prišel sem na sejo kljub temu, da še vedno nisem dobil preklica vaših trditev,« je uvodoma povedal Milan Kučan, ki se je navezal na trditve, izrečene na seji 10. januarja letos, na kateri je Irglova trdila, da je bil osebno obširno seznanjen z zadevo v zvezi s Stjepanom Crnogorcem. »Nič od tega, ponavljam, nič od tega ni res, zato še vedno pričakujem preklic trditev in tudi opravičilo,« je njene očitke na račun usmrtitve Crnogorca komentiral Kučan in Irglovi pojasnil, da na takratnih sejah ni bilo govora o Crnogorcu, česar po njegovih besedah ni ne v zapisniku niti v magnetogramu. »Obstoj magnetograma ste članom komisije in javnosti zamolčali. Na seji sekretariata centralnega komiteja 13. julija 1972 o Crnogorcu ni bila izrečena niti beseda. Verjamem, da ste magnetogram prebrali, gospa predsednica, zato tudi trdim, da dobro veste, da za svoje trditve v arhivskih dokumentih niste imeli nikakršne osnove,« je še povedal, po koncu govora pa zapustil sejo.

Leljak za atentat na Štedulo okrivil Udbo

Irglova je to obžalovala, saj je, kot je dejala, od Kučana želela izvedeti, kakšen je bil odnos med CK ZKS in SDV in kaj je pomenilo, da je SDV o svojem delu vsako leto poročal ZKS, ki ga je nekaj časa vodil tudi Kučan. Pojasnila je še, da je pri navedbah o tem, da je bil Kučan obveščen o zadevi Crnogorac, izhajala le iz navedb, ki jih je na novinarski konferenci podal Leljak.

Po ugotovitvah Leljaka je SDV leta 1972 Crnogorca ugrabil v Salzburgu in ga pripeljal v Ljubljano, likvidiran pa je bil po seji sekretariata CK ZKS, ki je potekala 11. julija 1972 in na kateri naj bi bil govor tudi o tej zadevi. »Slovenska Udba je neposredno odgovorna za atentat na g. Štedulo,« je po izpovedi Štedule povedal Leljak.

Odziv Janeza Janše

Na Kučanove izjave na seji se je na twitterju odzval tudi prvak stranke SDS Janez Janša. »Milan Kučan ponovno bere vnaprej pripravljen traktat,« je zapisal in nekdanjemu predsedniku očital izgubo spomina, aroganco in strahopetnost ter ga med drugim primerjal tudi z Janukovičem.

image

 

Deli s prijatelji