KOALICIJA

Janša korak bliže mandatarstvu, opoldne Türkova zadnja beseda

Objavljeno 25. januar 2012 09.32 | Posodobljeno 25. januar 2012 09.32 | Piše: T. L., STA

Ob 12h predvidoma podpis koalicijske pogodbe, nato vložitev Janševe mandatarske kandidature.

LJUBLJANA – Po torkovi potrditvi koalicijske pogodbe v organih strank SDS, Lista Virant, SLS, Desus in NSi bodo predvidoma danes opoldne predsedniki strank v državnem zboru pogodbo tudi podpisali. Za tem bodo vložili še kandidaturo predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja. Pogajalci omenjenih strank so pogodbo uskladili prejšnji vikend, v torek pa je tako sledila še zelena luč organov strank. Kot zadnji so to storili v SDS

Opoldne pa bo svojo odločitev o mandatarju sporočil tudi predsednik republike Danilo Türk. Političnim analitikom se sicer zdi malo verjetno, da bi Türk predlagal svojega kandidata. 

Čakali so na Desus

Najbolj ključna je bila v torek odločitev organov stranke Desus, saj bi imela koalicija preostalih štirih strank brez Desusa le 44 poslanskih glasov. Hkrati podpora stranke Desus ni bila samoumevna, saj so v nekaterih strankinih pokrajinskih odborih nasprotovali sodelovanju z Janševo koalicijo. A po besedah predsednika stranke Karla Erjavca druge izbire niti niso imeli, če niso želeli predčasnih volitev. Od 48 prisotnih članov sveta stranke jih je za vstop v koalicijo glasovalo 37.

Janša ne pričakuje, da ga bo Türk predlagal

Prvak SDS Janša pa je po torkovi odločitvi sveta stranke poudaril, da bo šlo za koalicijo enakopravnih partnerjev. Janša sicer ne pričakuje, da bi ga predsednik republike Danilo Türk na za danes napovedani novinarski konferenci predlagal za mandatarja. Po njegovih besedah namreč predsednik predlog predloži po posvetovanjih, ki jih pa v zadnjih dneh ni bilo, za kar pa mu je zdaj »popolnoma vseeno«.

Predsedniki strank so v torek sicer poudarjali, da so skupni imenovalec koalicijske pogodbe vprašanja gospodarstva, financ in pravne države. Vsi so tudi zatrdili, da se o kadrovskih vprašanjih, razen o kandidatu za mandatarja, še niso dokončno dogovorili.

Deli s prijatelji