SREČANJE

Janša kolegu Montiju: Nič ne bo s plinskim terminalom v Tržaškem zalivu

Objavljeno 12. junij 2012 22.47 | Posodobljeno 12. junij 2012 22.50 | Piše: Mi. S., STA

Glede izgradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu je Janša dejal, da se nova vlada do tega še ni opredeljevala, zato sprememb v stališču ni.

RIM – Premier Janez Janša in njegov italijanski kolega Mario Monti sta na današnjem delovnem sestanku v Rimu spregovorila o aktualnih težavah v območju evra in dvostranskih odnosih med državama. Strinjala sta se, da so varčevalne politike in spodbujanje gospodarstva v Evropski uniji neločljivo povezani.

Odnose med državama sta sogovornika ocenila kot izjemno dobre, še posebej na gospodarskem področju, saj se je dvostranska izmenjava v lani povečala za okoli deset odstotkov. Še posebej velike priložnosti za gospodarsko sodelovanje pa vidita v infrastrukturnih projektih.

EU je občasno prepočasna pri dokazovanju, da je dovolj pripravljena ukrepati pri reševanju krize, je dejal Monti. Dodal je, da bo zdaj morala več pozornosti nameniti ukrepom za gospodarsko rast, a hkrati okrepiti ekonomsko upravljanje v Uniji. S premierjem Janšo sta se sicer strinjala o strateškem pomenu širitve Unije na države Balkana.

Premier Janša je poudaril velik pomen obeh manjšin za odnose med državama

Kot še posebej pomembno je izpostavil gospodarsko sodelovanje. Italijanskemu kolegu je sporočil, da Slovenija sprejema ali je že sprejela ukrepe, ki bodo njeno okolje naredili še prijaznejše za podjetja.

V Sloveniji je trenutno okoli 400 podjetij, v katerih je prisoten italijanski kapital, in slovenski premier si želi, da bi bilo italijanskih vlaganj v Sloveniji še več.

Premierju Montiju je čestital za sprejete protikrizne ukrepe, ki so pozitivno vplivali tudi na sosednje države in širše na gospodarstvo Unije. Dodal je, da je Slovenija nadoknadila nekaj zamujenega časa pri sprejemanju varčevalnih ukrepov, zdaj pa se bo posvetila ukrepom za spodbujanje rasti.

Za september je Janša v Ljubljani napovedal sestanek koordinacije ministrov obeh držav, kjer bodo obravnavali vsa odprta vprašanja med državama, ki se jim danes nista mogla posvetiti zaradi omejenega časa.

Takrat bodo spregovorili tudi o železniških povezavah med državama

Janša je na novinarsko vprašanje o problematiki zamud pri izgradnji teh povezav dejal, da bo Slovenija pospešila projekte za izgradnjo drugega tira med Koprom in Divačo ter povezavo med Divačo in Trstom. Novih sprememb projektov, in sicer izgradnje povezave med Koprom in Trstom, za kar se zavzema Italija, pa ne podpira, saj bi to prineslo nove zamude.

Glede izgradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu je Janša dejal, da se nova vlada do tega še ni opredeljevala, zato sprememb v stališču ni. Slovenija torej temu projektu še vedno nasprotuje. Premier Monti je dejal, da je zadeva sicer v pristojnosti ministra za okolje, da pa italijanska vlada pri tem projektu upošteva tudi pomisleke Slovenije zaradi negativnih okoljskih vplivov.

Deli s prijatelji