OCENA PRVAKA OPOZICIJE

Janša: Koalicija se ukvarja sama s sabo

Objavljeno 11. april 2015 20.14 | Posodobljeno 11. april 2015 20.33 | Piše: STA, M. U.

Prvak SDS je komentiral tudi odklonitev sodelovanja NSi v vladi v senci.

Namesto Janše bi poslanec postal Božo Predalič.
LJUBLJANA – V svetu SDS so zaskrbljeni nad tem, da se koalicija in izvršilna oblast v glavnem ukvarjata sami s seboj, medtem ko ključni problemi, s katerimi se srečujejo državljani, ostajajo nenaslovljeni, je po seji sveta stranke dejal predsednik SDS Janez Janša. Posebej je opozoril na stanje v zdravstvu, kjer »se stanje naglo poslabšuje«.
 
Janša je dejal, da na stanje v slovenskem zdravstvu opozarjajo tudi zdravniki, ki bodo 22. aprila za eno uro opozorilno stavkali, vendar pa, kot opozarja prvak SDS, od vlade niso slišali niti tega, ali ima kakšne resne namene, da kaj naredi. Različna naj bi bila tudi sporočila, ali je sploh potrebna reforma ali ne. »Vladna koalicija se bolj ukvarja z vprašanjem, kdo bo direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, medtem ko vsebinski problemi ostajajo pod preprogo. Največje breme in posledice pa trpijo bolniki,« je dodal.
 
Odklonitev NSi in vlada v senci 
 
Prvak SDS je komentiral tudi odklonitev sodelovanja NSi v vladi v senci. Poudaril je, da je SDS v opoziciji daleč najmočnejša stranka, roka sodelovanja, ki jo ponujajo, pa je predvsem v korist strankam, ki imajo manjšo težo oziroma manj zaupanja med volivci. »Vsaka taka zavrnjena ponujena roka nas žalosti, se pa zavedamo, kdo bo tukaj nosil glavno ceno nesodelovanja,« je dejal in spomnil na sodelovanje med SDS in NSi v vladi v senci v času, ko je NSi vodil še Andrej Bajuk, in je nato privedlo do najboljšega volilnega rezultata NSi.
 
Dejal je še, da je SDS ponudila NSi sodelovanje, saj »potrebujemo poteze, ki bodo prinesle sinergijske učinke, ne pa zgolj tekmovanja vsakega z vsakim, boja za preživetje in gledanja na lastne interese«. Tako sodelovanje je po njegovih besedah potrebno celo med programsko različnimi strankami, ne samo med podobnimi.
 
Komentiral je tudi odstavitev obrambnega ministra Janka Vebra

Razkol med Vebrom in predsednikom vlade Mirom Cerarjem je po Janševem mnenju spopad okrog privatizacije in ključnih reform. »Glede na to, da je do te točke spopada prišlo prej, kot se je pričakovalo, je situacija nepopravljiva,« je ocenil in dodal, da je zdaj le vprašanje, koliko mesecev bo preteklo, dokler ne bo prišlo do resnega razkola v koaliciji.

»Moja prognoza je, da ta vlada verjetno ne bo preživela tega leta, a to še ne pomeni predčasnih volitev,« pravi Janša in dodaja, da bodo stranke nato verjetno sestavile vlado, podobno, kot jo je Alenka Bratušek. »A to ne bo zagotovilo trajne stabilnosti in še manj nekega reformnega potenciala, zato Slovenijo drugo leto čakajo predčasne volitve,« je napovedal.

Glede ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da sta generalni državni tožilec Zvonko Fišer in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar ravnala koruptivno pri imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, pa je dejal, Fišer ne bi smel biti niti tožilec, kaj šele generalni državni tožilec, saj je v nekdanjem režimu kršil človekove pravice. Ugotovitev komisije pa po njegovem mnenju le potrjuje Fišerjevo neprimernost za to funkcijo.
Deli s prijatelji