SREČANJE

Janša, ki ni imel 100 dni miru, čuti premik v miselnosti

Objavljeno 15. maj 2012 22.49 | Posodobljeno 15. maj 2012 22.48 | Piše: S. J., STA

Na srečanju med slovenskim in hrvaškim premierjem je Janša spregovoril o prvih stotih dneh vlade.

Milanović in Janša v Mariboru.

MARIBOR – Čeprav so imele vse dosedanje vlade 100 dni miru, da se uvedejo v svoje posle, je vlada Janeza Janše delo začela takoj. V naslednjih dneh bo namreč minilo toliko časa, odkar nam vlada Janša, ki pa se ne ozira na to prelomnico, saj pravi, da je bilo teh 100 dni bolj podobnih zadnjim sto dnem pred volitvami in ne prvim stotim.

Janša o uspehih vlade

Janša je dodal, da je bila vlada od prevzema oblasti pa vse do zdaj soočena z mnogimi težavami. V tem času so se uspešno zaključila pogajanja, uspešno je bil sprejet rebalans proračuna, ki po njegovih besedah Sloveniji omogoča, da bo lahko funkcionirala normalno. Seveda se je obregnil ob prejšnjo vlado, ker je od nje podedovala proračun, v katerem je bila razlika med pričakovanimi odhodki in prihodki več kot 20-odstotna, je še povedal.

Kar je bilo storjeno prejšnji teden v državnem zboru, je zgolj prvi korak in sam po sebi dolgoročno ne pomeni kakšnega uspeha, razen pod pogojem, da je ta premik v miselnosti dejansko omogočil, da naredimo tudi naslednje korake.

Gre za premik v miselnosti

»Če že govorimo o uspehu, potem bo verjetno, če bo tako ostalo in ne bo rušenja paketa zakonov z raznimi proceduralnimi zapleti, daleč največji uspeh za državo v tem času nekakšen premik v miselnosti in spoznanju, da je nekaj treba storiti,« je dejal Janša.

Posledica premika v miselnosti pa je po njegovih besedah večja fleksibilnost socialnih partnerjev. Tako zdaj z večjim optimizmom nadaljujejo pogajanja za nov socialni sporazum, ki bo Sloveniji omogočil, da dokončno izide iz krize.

»Kar je bilo storjeno prejšnji teden v državnem zboru, je zgolj prvi korak in sam po sebi dolgoročno ne pomeni kakšnega uspeha, razen pod pogojem, da je ta premik v miselnosti dejansko omogočil, da naredimo tudi naslednje korake,« je še dejal predsednik slovenske vlade ob robu srečanja s hrvaškim predsednikom vlade Zoranom Milanovićem v Mariboru.

Premierja sta se prvič sešla 26. aprila ob robu večstranskega srečanja v Varšavi.

Hrvaški in slovenski premier sta zagotovila, da vladi spoštujeta dogovorjene zaveze

Vladi spoštujeta že dogovorjene zaveze glede hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke. Prav tako pa naš premier ne pričakuje zapletov pri ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe in pričakuje, da bo postopek stekel v skladu s pričakovanim rokom do začetka druge polovice naslednjega leta. Janša je dejal tudi, da je slovenski strateški interes, da se Hrvaška pridruži EU. Tudi slovenska stran je obljubila, da bo spoštovala vse zaveze, ki sta jih dala prejšnja vlada v zvezi z reševanjem vprašanja meje in drugih vprašanj.

Milanović je optimističen

Milanović je optimističen, saj po njegovem mnenju resnih odprtih vprašanj med državama ni: »Vse najpomembnejše, kar nas je zadnja leta obremenjevalo, morda tudi prek vsake razumne mere, je zdaj bodisi v rokah sodišča ali pa je že dogovorjeno.«

Deli s prijatelji