IZ ZAPORA

Janša: Kar je zmogel Krivic, niso zmogli Novakova, Bogovič in Peterle

Objavljeno 09. julij 2014 20.52 | Posodobljeno 09. julij 2014 20.52 | Piše: M. U.

Janša se vprašuje tudi o legitimnosti nedeljskih volitev.

LJUBLJANA – »Odgovor na vprašanje o legitimnosti volitev je v veliki meri v rokah vrhovnega sodišča in tistih, ki so za njim,« je za Reporter dejal predsednik SDS Janez Janša, ki je v zaporu. »Vsekakor pa nam s tem procesom in to zlorabo pravosodja kradejo demokracijo, a proti temu je trenutno en sam učinkovit odgovor – volitve, dokler jih še imamo,« je dodal.

Vsak prepričan demokrat, ki ne podpira kraje demokracije, bo šel 13. julija zanesljivo na volitve, je ocenil prvak SDS. Janša verjame, da bo SDS kos odgovornosti, ki presega pomen julijskih volitev, »sicer bo vsaj za nekaj časa režim popolnoma zavladal, kar pomeni, da boste tudi vi pred enostavnim vprašanjem: utihniti ali pa se mi boste pridružili na Dobu«.

Akterji teh procesov se zavedajo, da bo sodba v zadevi Patria na koncu razveljavljena in da bodo prihajajočim predčasnim volitvam, če dobijo večino in bo njihov izid obstal, kmalu sledile naslednje, vendar računajo na nepopravljive posledice trenutno vzpostavljenih razmer, je dejal Janša. Po njegovem mnenju potrebujejo čas za preprečitev ugotavljanja odgovornosti za drugi rop državnih bank in za spremembe ustave. »Računajo, da je mogoče z mojo obsodbo, izločitvijo iz predvolilne kampanje in oslabitvijo SDS na predčasnih volitvah 13. julija zbrati dovolj glasov za dvetretjinsko večino, potrebno za nadaljnjo negativno revizijo ustave,« je poudaril.

»Načrt ni brez realne podlage«

Ankete, ki obetajo veliko prednost levičarskih strank, po Janševih besedah kažejo, da njihov načrt ni brez realne podlage. Glede pogovorov o predvolilni koaliciji pomladnih strank je dejal, da se mu nihče iz vodstev NSi in SLS ni v tem času oglasil na noben način. Kot je dejal prvak SDS, je slovenske volivce tako preprosto prepričati o podpori komaj ustanovljenim strankam zato, ker režim obvladuje medije, sodstvo in banke. Na vprašanje, kakšne so povezave SMC z ljudmi iz kroga Milana Kučana, pa je odgovoril, da je SMC derivat režima oziroma tega kroga – tako kot PS leta 2011. Tudi večino istih volivcev ima za sabo, ista finančna napajališča in isti medijski stroj, je prepričan Janša, ki pričakuje, da bomo šli vnovič na volitve naslednje leto.

»Kar je zmogel Krivic, niso zmogli Novakova, Bogovič in Peterle«

V zvezi s pričakovanji nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica, da vrhovnemu sodišču ne preostane drugega, kot da Janšo oprosti, je prvak SDS dejal, da bo vsak, ki je prebral sodbo v zadevi Patria in ni pokvarjen, zatrdil isto kot Krivic. »Matevž Krivic je zmogel to, česar niso zmogli ne Ljudmila Novak ne Franc Bogovič in ne Lojze Peterle, in to kljub jasnemu stališču naše krovne stranke, ELS,« je poudaril Janša. Dejal je, da so napovedani obiski iz tujine, kako uspešni bodo, pa ne ve.

Deli s prijatelji