ZVEZA BORCEV

»Janša in Janković iz politike, tehnično vlado naj vodi ženska«

Objavljeno 06. februar 2013 20.40 | Posodobljeno 06. februar 2013 20.42 | Piše: A. L.

»V interesu naroda in države je treba ukrepati takoj: sporazumno in z odrekanjem osebnim, strankarskim in ideološkim interesom,« meni predsedstvo.

LJUBLJANA – »Z razpadom vladajoče koalicije je vlada izgubila legitimnost. Predsednik vlade pa še naprej vztrajno odbija glasovanje o zaupnici v državnem zboru. To vodi do nestabilnosti, ki ogroža temelje državne varnosti. Škandalozno dogajanje v zvezi s strokovno pripravljenim memorandumom za arbitražno sodišče to potrjuje. Masovni protesti demokratične javnosti širom Slovenije prav tako,« je v včerajšnji razpravi sklenilo predsedstvo ZZB NOB Slovenije.

Predsedstvo meni, da bi bile predčasne volitve v danem položaju normalna in demokratična rešitev, a je pot do take rešitve negotova in dolgotrajna. »V interesu naroda in države je treba ukrepati takoj: sporazumno in z odrekanjem osebnim, strankarskim in ideološkim interesom,« so zapisali v sporočilu.

Janša in Janković naj odstopita s političnih funkcij

Ob tem opozarjajo, da v takih razmerah ustavna ureditev naše države predvideva postopek konstruktivne nezaupnice, za kar pa je potreben sporazum o mandatarju in osnovnih projektih nove vlade.

Predsedstvo zato, da bi se politična kriza v državi čim prej rešila in da bi se ji povrnili stabilnost ter mednarodna verodostojnost, pravi:

– mandatar tehnične in projektne vlade naj postane ženska, ki uživa velik družbeni ugled in ne pripada nobeni od obstoječih političnih strank;
– pri izboru »konstruktivne mandatarke« je treba zlasti upoštevati njene izkušnje v gospodarstvu in/ali javni upravi, znanosti ter sistemu javnega zdravstva;
– »konstruktivna mandatarka« naj se obveže, da bo nova vlada takoj izvedla bistvene popravke volilne zakonodaje v smeri uveljavljanja neposredne demokracije in večje participacije civilne družbe v javnih zadevah, prav tako pa tudi za nujne popravke v ekonomski politiki.

»V cilju pospeševanja tega procesa in uveljavljanja načela politične etike predsedstvo ZZB NOB Slovenije predlaga, da oba predsednika največjih parlamentarnih strank Janez Janša in Zoran Janković nepreklicno odstopita s svojih političnih funkcij,« so še sporočili.

Deli s prijatelji