AKTUALNO

Janša: Ja, opozicija nam dela težave

Objavljeno 27. junij 2012 22.00 | Posodobljeno 27. junij 2012 22.03 | Piše: A. K.

Premier je spregovoril o nedavni državni proslavi, prodaji NLB in koaliciji. Komentiral je tudi težave z opozicijo.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Nedavna državna proslava je še vedno vroča tema, ki se je je znova dotaknil tudi predsednik vlade Janez Janša. Rešitev vidi v doslednem spoštovanju vrednot in simbolike, značilnih za slovensko osamosvojitev. »Na Trgu Republike 25. junija 1991 niso plapolali stari simboli, te je slovenski parlament poslal v muzej. Izobesili smo slovensko zastavo z novim državnim grbom. V tem grbu ni nobenih znakov totalitarnega sistema in ničesar, kar je Slovence v preteklosti delilo. To lahko združuje eno politično opcijo ali tiste, ki prisegajo na komunistično ideologijo, ne more pa to Slovencev združevati kot naroda niti to ne more združevati Slovenije kot demokratične države. Zato smo se tega znaka tudi znebili,« je bil v pogovoru za Radio Ognjišče jasen premier, ki je ponovil, da je predsednika države Danila Türka za govornika na proslavi predlagal sam, kar pa danes ocenjuje kot edino napako, ki jo pet dni po proslavi obžaluje.

Trenutek resnice bo julija

Janša je spregovoril tudi o spremembah referendumske zakonodaje in fiskalnem pravilu. »Ko bo prišlo do glasovanj, bo to trenutek resnice,« je povedal. »Od tega, kako bomo ti dve točki rešili, je odvisno, ali bomo Slovenci v prihodnje še lahko sami reševali Slovenijo iz gospodarske krize ali pa bomo morali upoštevati pogoje, ki jih bodo postavili drugi. Če bomo s čakanjem na dvotretjinsko večino morali odlašati do leta 2015, kot predlaga Jankovićeva stranka, pa nas čaka grški scenarij,« je povedal Janša. 

Niti pod mizo niti nad njo

Premier se je dotaknil tudi prodaje naše največje državne banke. Zavrnil je očitke o prodaji pod mizo in dejal: »Te banke v tem trenutku ni mogoče prodati niti pod mizo niti nad njo. Dokler ne bo jasno, kakšno je dejansko stanje v tej banki, dokler ne bo narejena revizija oz. skrbni pregled, se tega tudi ne more nihče lotevati. Zato so ti očitki smešni, izrekajo pa jih v glavnem tisti, ki so banke pripeljali v tako stanje.«

Stranka vredna toliko, kot ima poslancev

Premier je poudaril, da je s koalicijo tako kot z Evropsko unijo. »Tam smo članice EU formalno enakopravne, nismo pa enakovredne. Ne moreš biti enakovreden, če predstavljaš en odstotek evropske ekonomije ali pa če predstavljaš 50 odstotkov evropske ekonomije.« Z opozicijo je po besedah premierja nekaj težav. Prva je v tem, da nobena od opozicijskih strank nima predsednika, ki bi bil poslanec. Janša med resnimi težavami izpostavlja to, da »se nekaj dogovoriš, potem pa to ne drži«.

Težave z opozicijo

»Dogovorili smo se za zlato fiskalno pravilo, pa se je gospod Janković premislil. Dogovorili smo se za usklajen paket sprememb referendumske ureditve, pa si je gospod Janković premislil. Dobili smo obljubo obeh opozicijskih strank, da bodo podprli ukrepe za uravnoteženje javnih financ, če jih bomo uskladili s socialnimi partnerji. Po dolgih pogajanjih smo jih uskladili s socialnimi partnerji, pa so bili kljub temu proti, hkrati pa tudi aktivno pozivajo tiste, s katerimi smo se pogajali, naj ne pristanejo na kompromise. Ja, z opozicijo imamo v tem času težave.«

Deli s prijatelji