NAKUPI

Janša: Gotovina za volva je dediščina; milijonski posli z Imosom

Objavljeno 15. januar 2013 12.16 | Posodobljeno 15. januar 2013 09.42 | Piše: S. J.

KPK še vedno ne ve, kje je izvor Janševe gotovine.

LJUBLJANA – Premier Janez Janša KPK ni pojasnil izvora 33.000 gotovine, ki jo je sam položil na svoj transakcijski račun, prav tako ni jasno, od kod je prišlo 24.500 evrov, s katerimi je kupil hišo v Silovi pri Velenju, neznan pa je tudi izvor dela kupnine za avtomobil volvo XC 70 – zanj je namenil 28.500 evrov gotovine.

Gre za dediščino

Česar pa prvaku SDS ni uspelo pojasniti KPK, zdaj pojasnjuje javnosti – šlo naj bi za očetov denar oziroma za njegovo dediščino. Njegov brat Rajko je podedoval hišo, Janezu Janši pa naj bi njegov delež izplačal postopoma. Finance še poročajo, da je v javnost pricurljalo, da z velikimi vsotami gotovine ni razpolagal zgolj Janša, ampak poleti 2009 tudi njegova žena. Ta naj bi bila avtomobil kupila z gotovino.

Trenta in Imos

KPK pa se ni obregnil zgolj ob gotovino, ampak tudi ob Janševo prodajo posestva v Trenti. Končni kupec Trente je bil Imos, kar pa na posel meče senco korupcijskega tveganja. Z Imosom sta tako Janša osebno kot država sklenila tudi nekaj drugih poslov. 

Poleg tega, da je bil Imos končni kupec posestva v Trenti, je Janša Imosu prodal tudi 44 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Neubergerjevi v Ljubljani za 91.000 evrov in od njega kupil stanovanje na Komenskega ulici za 236.000 evrov.

Po podatkih aplikacije Supervizor je Imos od proračunskih porabnikov od leta 2004 do leta 2008, torej v času Janševe vlade, prejel 79 milijonov evrov, Imos Holding pa 11,6 milijona evrov. Imos je v javno-zasebnem partnerstvu zgradil stavbo na Litostrojski, kjer je zdaj sedež NPU. Vrednost tega partnerstva naj bi bila po ocenah poznavalcev prek 40 milijonov evrov. 

Deli s prijatelji