POGAJANJA

Janša Erjavcu ponuja parlament, Janković pa Petrol

Objavljeno 07. januar 2012 15.49 | Posodobljeno 07. januar 2012 16.46 | Piše: K. K.

Karl Erjavec na vprašanje, ali mu Janković res ponuja Petrol, ne odgovarja.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Ob današnjih koalicijskih pogajanjih se znova zdi, da sta jeziček na tehtnici, kdo bo sestavil koalicijo, Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) ali Janez Janša (SDS), spet DeSUS in njegov predsednik Karl Erjavec. Spomnimo, DeSUS je bil pomemben za sestavo koalicije tako leta 2008, ko je vlado sestavljal Borut Pahor (SD), kot leta 2004, ko je dobil mandat Janša.

Ponudbe letijo v nebo

Po podatkih iz kroga blizu letošnjim pogajalcem leti letos cena Erjavcu, ki je sicer v preteklih dneh večkrat izjavil, da letos ministrske funkcije ne potrebuje, v nebo. Janković naj bi mu tako po naših informacijah ponujal celo funkcijo predsednika uprave Petrola. S tem bi se Erjavca, ki se je v preteklosti pokazal za težavnega koalicijskega partnerja – z njegovim izstopom iz koalcije se je začel konec Pahorjeve vlade –, znebili, saj bi zapustil politiko, pojasnjujejo dobro obveščeni.

Erjavca si očitno v vladi ne želi niti Janša, ki naj bi mu ponujal funkcijo predsednika državnega zbora, kar naj bi si po poročanju medijev Erjavec zaželel že ob prvih pogajanjih z Jankovićem. Čeprav je še pred dnevi dejal, da se bodo pogovarjali le z mandatarjem, je Erjavec dopoldan potrdil, da se bo danes udeležil tudi pogajanj pri Janši, kamor pridejo še prvak Državljanske liste Gregor Virant, prvak SLS Radovan Žerjav in predsednica NSi Ljudmila Novak. Čeprav Radio Slovenija poroča, da Erjavec na popoldanski sestanek sploh naj ne bi bil vabljen.

Pomenljiv molk?

Nekaj po 9. uri zjutraj smo SMS-sporočilo z vprašanjem »Ali držijo neuradne informacije, da vam Janković ponuja funkcijo v Petrolu?« naslovili na Erjavca, a (še) ni odgovoril, čeprav so se, denimo, pogovori z Jankovićem začeli precej kasneje, z Janšo pa se dobi šele popoldan.

Ko smo podatek preverjali, so bili nekateri zgroženi, da bi Tomaža Berločnika na čelu Petrola zamenjal politik Erjavec. Tako imenovanje primerjajo s političnim imenovanjem Marjana Podobnika (SLS) na čelo Telekoma, ki je tudi zapečatilo Podobnikovo politično kariero. So pa nekateri prepričani, da Erjavec, ki je bi doslej bil že minister za obrambo in okolje, v Petrolu ne bi imel posebne moči, tudi če bi zasedal najvišji položaj.

AUKN se čas izteka

Nekateri opozarjajo tudi, da tako imenovanje Erjavca na čelo državnega Petrola sploh ni mogoče, saj nas bi na politično upravljanje državnega premoženja hitro spomnili iz tujine. Konkretno iz OECD, po priporočilih katere je Pahor ustanovil Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Res pa je, da se z odhodom Pahorja AUKN slabo piše, saj sta v predvolilnem času njeno ukinitev napovedala tako Janković kot Janša.

 

 

 

Deli s prijatelji