OČITEK

Janša Erjavcu: Karl, ne smeši države

Objavljeno 03. marec 2014 15.12 | Posodobljeno 03. marec 2014 13.41 | Piše: T. L.

Erjavec si zamišlja Slovenijo kot posredovalko med Rusko federacijo in EU, Janša pa mu očita, da smeši državo.

Tudi po umiku Erjavca iz pogajanj s Hrvaško imata z Janšo dobre odnose. Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Na besede zaskrbljenosti ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca o razmerah v Ukrajini in vlogi, ki jo lahko v reševanju krize odigra Slovenija, se je na twitterju odzval tudi prvak stranke SDS Janez Janša. Erjavec je namreč napovedal, da se bo na današnjem izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU zavzel za ohranitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine, pa tudi za aktivnejši dialog z Rusko federacijo (RF).

Napovedal je, da bo na sestanku ministrom ponudil, da Slovenija zaradi dobrih odnosov z RF prevzame vlogo posrednice med EU in RF. In prav to so besede, ki so zmotile Janšo.

Česa Karl po Janezovem mnenju ni opazil

Kot je v pogovoru za STA včeraj ocenil Erjavec, je bila glavna napaka storjena ravno s tem, ko se je želel podpisati asociacijski sporazum z Ukrajino v Vilniusu brez dialoga z rusko stranjo. »Mislim, da bi lahko Slovenija v tej krizi pomagala s tem, da bi se ponudila kot posredovalka med RF in EU, ker sem prepričan, da je potreben dialog tudi z RF,« je dejal.

Janša pa mu je na twitterju odgovoril: »Karl, če nisi opazil, SLO je od l. 2004 članica EU! Kako je potem lahko posrednica med seboj in RF? Ne smeši države!«

Pogosti besedni dvoboji

Si pa Janša in Erjavec kar rada izmenjata sočne besede na račun drug drugega, zdaj oba brez dlake na jeziku in naklonjenosti iz časov, ko je Janša imenoval Erjavca za ministra v svoji vladi.

Erjavec, ki je sicer v zadnjih letih zvezda stalnica vseh vlad ne glede na to, kdo jo sestavlja, je sicer pred letom dni napovedal, da v vladi, ki bi jo sestavljal Janez Janša, njega ne bo (več), Janša pa je spomnil na vlogo Erjavca in njegove številne grožnje z izstopom iz koalicij, zaradi česar je prepričan, da so morebitne predčasne volitve v primeru vlade Alenke Bratušek odvisne od Erjavca in ne od opozicijskih strank. 

Deli s prijatelji