NAPOVEDUJEJO SPREMEMBE

Janša: »En monopol omogoča drugega, ena prevara vzdržuje drugo!«

Objavljeno 17. junij 2015 21.38 | Posodobljeno 17. junij 2015 21.38 | Piše: M. D.

Na zadnjem shodu Odbora 2014 pred počitnicami je bilo vroče. Iz množice odmevalo: »Za resnico, za pravico, za Slovenijo!«

LJUBLJANA – Prve besede je prvak SDS Janez Janša namenil Odboru 2014 in pozval k refleksiji. »Vztrajanje Odbora 2014 je rodilo mnogo dobrih rezultatov. Tisti, ki so še pred letom dni dvomili o njegovem obstoju, danes ne dvomijo več. A vendar še nismo na koncu poti.«

Ustavno sodišče je namreč minuli teden odpravilo sklep o prenehanju poslanskega mandata predsedniku SDS. Tako mu je bil mandat dokončno vrnjen, sodišče pa je hkrati v odločbi ugotovilo, da je zakon o poslancih v neskladju z ustavo. To bo v enem letu po objavi odločbe v uradnem listu moral odpraviti državni zbor (DZ). Janša je še poudaril, da je zgrožen, ker je bila reporterju Boštjanu Turku izrečena zaporna kazen. Sam meni, da je bil s tem v Sloveniji znova vpeljan verbalni delikt.

»Nobena demokracija ne funkcionira brez legitimnosti,« je dejal Janša, ostro skritiziral državni vrh, predsednika parlamenta Milana Brgleza in premierja Mira Cerarja pa je imenoval za nelegitimna. »Čas nelegitimnosti se mora čim prej končati.« Dodal je, da se moramo skupaj boriti za dobre čase, ko bomo »Slovenci ponovno živeli kakovostna življenja«. Sicer pa si prvak SDS od lastne medijske hiše (v ustanavljanju) obeta, da bo vse Slovenke in Slovence lahko » končno seznanil z resnico, o kateri drugi mediji ne želijo poročati«.

Janša je govor sklenil s pozivom prisotnim, naj spremljajo ponedeljkovo sejo DZ. Takrat naj bi namreč postalo jasno, »od kod je prišel 400-milijonski račun, ki ga bodo plačali davkoplačevalci«.

Sicer pa so zbrani na shodu ponavljali že znani poziv Za resnico, za pravico, za Slovenijo. Napisi na transparentih so bili med drugim kritični tudi do ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše in prvega tožilca Zvonka Fišerja.

Po letu dni dva cilja uresničena

Kot so pojasnili predstavniki Odbora 2014, so si zastavili več ciljev. Prva dva sta se nanašala na prenehanje zaporne kazni za predsednika SDS Janeza Janšo in na odpravo sodbe v zadevi Patria. Tretji cilj se nanaša na vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države. Kot ugotavljajo, sta »po letu dni prva dva cilja uresničena, za tretjega pa se nameravamo boriti in vztrajati do njegovega udejanjenja«.

Za jesen napovedujejo spremembe

Sicer je bil današnji shod zadnji pred poletnimi počitnicami, v katerem so predstavniki odbora dokončali predloge zakonodaje za normalizacijo slovenskega pravosodja. Kot so napovedali, jih bodo jeseni s pomočjo ljudske iniciative predali v zakonodajni postopek. Prepričani so namreč, da je stanje v slovenskem pravosodju eden izmed glavnih vzrokov za moralno, socialno in gospodarsko krizo v Sloveniji ter glavna ovira za vzpostavitev svobodne, pravične in demokratične družbe.
 

Deli s prijatelji