NOVI OKOPI

Janša ekskluzivno o Depali vasi: »Kučan deloval nelegalno«

Objavljeno 17. marec 2014 16.34 | Posodobljeno 17. marec 2014 16.13 | Piše: S. U.

Predsednik SDS je predstavil drugo in dopolnjeno izdajo knjige Okopi.

LJUBLJANA – Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je predstavil drugo in dopolnjeno izdajo knjige Okopi. Na predstavitvi je podrobno predstavil nove (po svojih besedah) ekskluzivne ugotovitve glede afere Depala vas, ki so objavljene v knjigi. »Akterji Depale vasi so najeli agresorja, da odstrani ministra za obrambo iz lastne vlade,« je pojasnil.

»Kar so pripisovali nam, so v resnici delali sami«

»Najeli so Radenka Radojčića, agenta Kosa, specialista za psihološko in propagandno vojno ter uslužbenca hrvaškega centralnega komiteja, da pripravi zamenjavo oblasti v Sloveniji. Radojčić je v svojih zapisih poudaril, da je skupino za odstranitev obrambnega ministra leta 1994 vodil Milan Kučan. Obstaja cel korpus dokumentov, ki so objavljeni v knjigi, ki dokazuje, da je sta tako kriminalistična kot uniformirana policija v času od 21. 3. do 27. 3. 1994 delovali kot politična policija, nezakonite akcije pa sta ministrstvo za notranje zadeve in policija izvajala skupaj s tedanjim predsednikom države Milanom Kučanom,« je bil jasen.

V knjigi je objavljen tudi rokopis Mitje Klavore, tedanjega šefa kriminalistične policije, iz katerega izhaja, da so pripravljali državni udar. Janša je še povedal, da so takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška o dogodkih, povezanih z Depalo vasjo, obvestili šele po tem, ko so se zgodili.

»Glavni operativec v operaciji Ščuka, v akciji zamenjave obrambnega ministra, je bil Mitja Klavora, njemu podrejen pa je bil Drago Kos. Paravomo je tako res obstajal. V njem so bili Tone Peinkiher, Mitja Klavora in ostali. Kar so pripisovali nam, so v resnici delali sami.«

Spodnesla ga je afera Depala vas

Naj spomnimo: afera Depala vas se je zgodila spomladi 1994, po tistem, ko so štirje pripadniki SV aretirali tajnega policijskega sodelavca Milana Smolnikarja, ki naj bi bil nezakonito pridobil zaupne dokumente obrambnega ministrstva. Takratni premier Drnovšek je po dogodku predlagal razrešitev Janše s položaja obrambnega ministra, kar je državni zbor nato izglasoval. Vojaki, ki so sodelovali pri aretaciji, so bili kazensko ovadeni. Primer je po 10 letih zastaral.

Deli s prijatelji