POLITIČNA KRIZA

Janša danes odhaja 
(le v Azerbajdžan)

Objavljeno 15. januar 2013 08.52 | Posodobljeno 14. januar 2013 21.02 | Piše: Jadran Vatovec

V tujini se bosta Janša in Žerjav lahko na miru pogovorila?

V Dražgošah so ob 71. obletnici dražgoške bitke poklepetali trije pomembni akterji zdajšnjih razmer dr. Janez Stanovnik, Zoran Janković in Karl Erjavec (foto: Jože Suhadolnik, Delo).

LJUBLJANA – Četudi bi nas nekateri radi prepričali, da bi se moral premier Janez Janša že včeraj odzvati na poziv dr. Gregorja Viranta, so to (bile) predvsem mokre sanje tistih, ki bi radi čim prej zrušili zdajšnjo vlado, hkrati preprečili razpis predčasnih parlamentarnih volitev in potem obvladovali novo, marionetno tehnično vlado (pa ne marionetno po imenu italijanskega tehničnega premierja Maria Montija). Svet Virantove Državljanske liste je sicer, to drži, Janši v soboto postavil ultimat, naj v desetih dneh odstopi ali omogoči glasovanje o (ne)zaupnici, vendar pa teh deset dni še ni minilo, zato bi se spodobilo, da so tisti, ki se jim tako zelo mudi pahniti državo v politično krizo, vsaj potrpežljivejši.

Glede na to, da je vlada že lani sklenila, da bodo premier Janša, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav ter minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač z gospodarsko delegacijo 15. in 16. januarja letos obiskali Azerbajdžan, bi to lahko vedeli in upoštevali tudi spin doktorji, ki pomagajo dr. Virantu.

Janša danes odhaja

Kakor koli, predsednik vlade in SDS Janša, ki v tem hipu ne more več vedeti niti tega, ali njegova vlada v državnem zboru še lahko računa na podporo poslancev drugih koalicijskih poslanskih skupin, se je pričakovano odločil, da bo danes odšel – vendar samo v Azerbajdžan.

Je pa zato Janša še pred odhodom v svojem komentarju notranjepolitičnih zapletov in zapletanj, ki ga je bil (potem ko je dal ekskluzivni intervju za Slovenske novice, ki smo ga objavili v soboto) izjemoma pripravljen dati nekemu slovenskemu mediju, poudaril, da se v tem hipu zgolj uresničuje scenarij, ki naj bi ga nekateri na slovenskem političnem prizorišču pripravljali že dlje. Janša meni, da je v uresničitev scenarija vključenih več akterjev, da lahko v naslednjih dnevih pričakujemo še nekaj novih presenečenj ter da bodo presenečenja odvisna predvsem od tega, koga vse bodo scenaristi še vpoklicali oziroma sklenili uporabiti za uresničitev svojega scenarija.

Žugajo Pahorju

Kakor koli, včeraj popoldne so – ločeno, kajpak – zasedali člani izvršnega odbora DeSUS, sveta NSi in glavnega odbora SLS. Nič bistveno novega. Tako, kot je bilo že vnaprej jasno, da bo vodstvo DeSUS vztrajalo s svojim mnenjem, da bi moral Janša, ker je pač on zdaj na potezi, odstopiti in s tem spomladi omogočiti predčasne parlamentarne volitve ter da v NSi verjamejo, da bi morale zelo hude obtožbe iz poročila Komisije za preprečevanje korupcije zadostovati za odstop vsakega državnega funkcionarja, seveda, če so utemeljene in resnične, smo tudi že vnaprej vedeli, da se SLS najverjetneje še ne bo dokončno izrekel o brizantnih predlogih drugih strank, saj sami iščejo in verjamemo, da zmorejo odgovorno poiskati najustreznejši odgovor na koalicijsko krizo.

Ni pa zanemarljiva niti neka druga podrobnost: tisti, ki so se predvčerajšnjim zbrali v Dražgošah zaradi ohranjanja spomina na zgodovinske dogodke izpred 71 let (spomina na revolucijo, ki je potekala izza kulis narodnoosvobodilnega boja), so si privoščili skrajno ideološko agitiranje proti zanje nesprejemljivi politični eliti oziroma zdajšnji vladi – med udeleženci prireditve je s sovražno retoriko izstopal govornik dr. Božo Repe – so hkrati žugali oziroma izvajali pritisk tudi na predsednika države Boruta Pahorja in mu grozeče brali levite o tem, kako mora opravljati svojo funkcijo. Tako primitivnega izsiljevanja predsednika neke države članice EU kar 68 let po koncu II. svetovne vojne nikomur ne bi smeli dopustiti.

Deli s prijatelji