DVIG DDV ZA TISKANE MEDIJE

Janša brez podpore SLS

Objavljeno 03. oktober 2012 18.40 | Posodobljeno 03. oktober 2012 18.40 | Piše: A. L.

»Trenutno ta ukrep nima podpore PS SLS,« je jasen poslanec SLS Roman Žveglič.

Roman Žveglič poziva k prekinitva popisa kmetij.

LJUBLJANA – »Še vedno nismo zadovoljni s predstavljenimi argumenti, zakaj bi dvigovali DDV za tiskane medije oz. periodične publikacije, glede na to, da splošna praksa v Evropi kaže, da imajo nekatere države uvedene celo dodatne davčne olajšave,« je po zaključku koalicijskega usklajevanja osnutka zakona o davku na dodano vrednost povedal poslanec SLS Roman Žveglič. Dodaja, da zadeva za poslance SLS še ni zaključena in pričakujejo nadaljnje pogovore. Strokovne opredelitve do tega vprašanja pa pričakujejo tudi od predstavnikov medijev . Jasno pa je povedal, da »trenutno ta ukrep sicer nima podpore PS SLS«.

Kljub temu so poslanske skupine koalicije dosegle dogovor, da se zakonodajni postopek nadaljuje: »Končne rešitve se bodo še usklajevale, morebitne spremembe pa bomo usklajevali z amandmaji.«

Najbolj se obremeni državljane

»Kot je že znano, smo v SLS veliki nasprotniki dvigovanja DDV ne glede na stopnjo, zato ker ocenjujemo, da gre za poenostavljen ukrep, ki se lahko uvede čez noč, hkrati pa neposredno najbolj obremeni državljane. Posledično po drugi strani zmanjšuje motivacijo za racionalizacijo in učinkovitejše delovanje pri državni porabi, pri subvencijah, investicijah, pri ustvarjanju učinkovitejšega javnega sektorja in podobno, predvsem pa onemogoča ustvarjanje boljšega poslovnega okolja za tuje investicije,« pojasnjuje poslanec SLS Roman Žveglič, ki je še povedal, da so v SLS brez težav pristali na pogovore, da se proučijo nekatere postavke, ki so trenutno obdavčene po 8,5-odstotni stopnji, pa tovrstna praksa znižane stopnje pri teh izdelkih in storitvah v drugih državah večinsko ni uveljavljena. Tako se tudi v PS SLS strinjajo, da se nekatere postavke, za katere ni osnove, da bi bile obdavčene pod posebnimi pogoji, vnaprej obdavčujejo po navadni, torej 20-odstotni stopnji.

»Nekateri dvigi so zelo občutljivi, kot na primer storitve javne higiene. Res je, da večina evropskih držav v tem segmentu nima znižane davčne stopnje, toda ker gre tudi za posamezne monopole na tem področju, je treba biti izredno previden, zato mora država ohraniti nekoliko nadzora, da ne bi cene na tem področju podivjale,« je prepričan Žveglič.

Deli s prijatelji