DRUGI MANDAT

Janša: Brez odpuščanj in rezanja stroškov ne gre več

Objavljeno 09. februar 2012 21.21 | Posodobljeno 09. februar 2012 22.40 | Piše: M. U.

Plače v javnem sektorju niso previsoke, le zaposlenih je preveč.

Janez Janša. Foto: printscreen

LJUBLJANA – Jutri bo potrjena nova, deseta slovenska vlada, ki naj bi se takoj po glasovanju v državnem zboru že sešla na prvi seji. Janez Janša nastopa nov mandat v času, ko je Slovenija zelo razdeljena družba, gospodarske razmere pa niso rožnate.

Sindikati niso sovražniki naše vlade

Janša je v oddaji Pogledi Slovenije dejal, da je logika preprosta – zategovanje pasu, saj  drugače ne gre. Za številkami pa stojijo ljudje, je dejal, in proteste sindikatov je treba razumeti. Vlada, kot je zatrdil, ne bo obravnavala sindikatov kot sovražnike, ki jih je traba poraziti, ampak bo potekal resen socialni dialog. A najprej bo vlada predstavila številke, torej dejansko stanje. Do 30. junija pa morajo biti pogajanja med socialnimi partnerji končana, torej do konca veljave interventnega zakona.

Plače v javnem sektorju niso previsoke

Je pa zaposlenih v javnem sektorju preveč, je dejal premier. Sicer pravi, da bodo število presežnih delavcev v javnem sektorju reševali z mehkimi metodami. Hkrati ko bi racionalizirali javni sektor, bi morali omogočiti gospodarstvu, da zaživi in bi tam lahko našli zaposlitev tisti, ki bi jo zaradi zmanjševanja obsega zaposlenih v javni sferi izgubili.

Ne ukinjamo kulturnega ministrstva

Kot pravi, gre zgolj za združevanje funkcij v en resor, je očitke o ukinitvi ministrstva za kulturo zavrnil Janša. To je podkrepil s podatkom, da se je število zaposlenih na tem ministrstvu v zadnjih letih povečalo za 4,5-krat, na 130 ljudi.

Boli ga glava

Glede zadolženosti Slovenije je izpostavil zadolženost državnih podjetij, na primer NLB, in dodal, da ima zato glavobole.

Janša vztraja: Tožilstvo bo ostalo pod okriljem notranjega ministrstva

Šlo bi za veliko špekulacijo o integriteti tožilcev, če bi lahko minister za notranje zadeve vplival na delo tožilcev. Zavrnil je očitke, da bi lahko prišlo do političnega vplivanja na delo tožilcev, ki bodo zdaj s pravosodnega ministrstva prešli pod ministrstvo za notranje zadeve.

Čestitke ni bilo

Predsednik države Danilo Türk Janši ni čestital ob izvolitvi za predsednika vlade. Janša je dejal, da upa, da bo lahko šel predsednik države prek osebnih zamer in da bosta v dobro države lahko sodelovala. Spomnil je, da je ob osamosvojitvi dobro sodeloval celo z Milanom Kučanom.

Brez stricev iz ozadja

Janša je zatrdil, da bodo ministrom podelili odgovornost in bodo morali tudi odgovarjati. »Nimamo nobenega strica in nismo nikomur nič dolžni. Vedno pa se poskušajo vzpostaviti omrežja okoli tistih, ki odločajo o razdelitvi proračunskh sredstev.« Javno je pozval, če bi kdo opazil koga, ki nima pooblastil (torej ni minister ali državni sekretar), da kaže naokrog GSM-številko predsednika vlade in se sklicuje na zveze in poznanstva s samim prvim ministrom, naj ga prijavi protikorupcijski komisiji. Kot je povedal, je bilo v času njegovega prvega mandata, takih primerov kar nekaj.

Falcona bodo poskušali prodati

Sicer pa je predsednik vlade napovedal znižanje previsokih prometnih kazni in odstranitev cestninskih postaj v najkrajšem mogočem času. Glede falcona pa je dejal, da ga bodo poskušali ali prodati ali pa uporabljati, če bi se izkazalo, da je to bolj ugodno.
 





 

Deli s prijatelji