PRIMOPREDAJA

Janša Bratuškovi stisnil roko, Jankoviću pa čestital za vlado

Objavljeno 21. marec 2013 14.00 | Posodobljeno 21. marec 2013 14.00 | Piše: T. L.

Janša je poklical Jankovića in mu čestital, da mu je po enem letu uspelo sestaviti vlado. In Janković? Odvrnil mu je, da ima smisel za humor.

Primopredaja poslov med Bratuškovo in Janšo.

LJUBLJANA – Predsednica vlade Alenka Bratušek je že prevzela večino poslov od svojega predhodnika Janeza Janše. Ta je v izjavi za javnost dejal, da je z letom zadovoljen, in izpostavil izvedene reforme, zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Bratuškovi je zaželel vso srečo in ji čestital za potrditev vlade v parlamentu.

Čestital Jankoviću ...

Kot je dejal, je uro pred primopredajo poslov poklical tudi Zorana Jankovića in mu »čestital, da mu je po enem letu uspelo sestaviti vlado«. In kakšen je bil odziv Jankovića? »Dejal je, da imam smisel za humor,« se je pošalil Janša. Vlada ima vse možnosti za dobro delo in si želi, da bi ga opravljala delo v dobro vseh. 

... izpostavil dosežke

Reformni program Janševe vlade je bil po njegovih ocenah realiziran v 150 odstotnih točkah, izvedene so bile tudi nekatere reforme, za katere na začetku lanskega leta »nismo računali, da jih bo mogoče izvesti v roku dobrega leta«.

Naštel je nekaj ključnih in najtežjih korakov: manjši proračunski primanjkljaj, ki je bil »največji mlinski kamen na vratu naše države v začetku lanskega leta«, izboljšali so javnofinančni položaj toliko, »da se je Slovenija lahko oktobra lani relativno ugodno zadolžila na mednarodnih finančnih trgih in s tem odpravila grožnjo po mednarodni finančni pomoči«.

Janševa pohvala socialnim partnerjem

Tudi prvi korak, ki je bil narejen z zakonom o uravnoteženju javnih financ, je bil usklajen s socialnimi partnerji, kar dokazuje »ne samo zrelost socialnega dialoga, temveč tudi zrelost večine socialnih partnerjev, ki so ta korak naredili kljub nekaterim drugačnim izjavam in aktivnostim v začetku«.

Podobno je bilo po Janševih besedah z reformo trga dela in s pokojninsko reformo. Z obema izvedenima ukrepoma je Slovenija bistveno skočila na lestvici OECD, pravi Janša. Janša je zadovoljen, da je njegova vlada do konca lanskega leta sprejela zakon o sanaciji bančnega sistema in zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki omogoča večjo transparentnost in nadaljnjo privatizacijo. 

Omenil je še rešitev vprašanja uskladitve memoranduma glede arbitražnega sporazuma, rešeno je bilo tudi vprašanje, ki je preprečevalo ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k EU, je med drugimi dosežki pojasnil Janša.

Vlada lahko dela

Kljub vsem narejenim korakom pa položaj ni preprost, je Janša opozoril naslednico. Bratuškovi je poskušal danes predstaviti aktualno stanje v javnih financah in v državni blagajni. Poročila kažejo, da je Slovenija likvidna, se pa lahko stanje spremeni že pred poletjem, če Slovenija ne bo izdala novih obveznic. 

Janša se je zahvalil vsem sodelavcem v kabinetu, ki so v tem času »garali noč in dan«, da so stvari tekoče tekle, kolegom v vladi, administraciji in vsem, ki so sodelovali v vladnem sektorju in vsem, ki so prispevali k temu, da je bilo v letu dni narejeno toliko stvari. Zahvalil se je partnerjem v Evropi, ki so zaupali v Slovenijo, da bo izboljšala svoj položaj.

Bratuškova se je Janši in ekipi zahvalila za dobre stvari, ki so jih naredili za Slovenijo. Dobre začete stvari bo njena ekipa nadaljevala in ne bodo rušili narejenega, ampak bo njihov pogled usmerjen v prihodnost. Bratuškova se zaveda, da je pred ekipo težko delo. Slovenija potrebuje razvoj, nova delovna mesta, zaupanje in sodelovanje. »Verjamem, da lahko pri ključnih projektih računamo na podporo opozicije, tako kot smo mi pokazali v zadnjem letu,« je med drugim povedala Bratuškova, ki se zaveda, da nekaterim v vladi manjka političnih izkušenj, kar pa v času, ko ima politika v očeh javnosti zelo majhno podporo, morda celo prednost.

Deli s prijatelji