IMUNITETA

Janša bo ostal brez poslanske imunitete?

Objavljeno 23. december 2014 11.53 | Posodobljeno 23. december 2014 12.51 | Piše: STA, Mo. S.

Po nekaterih informacijah gre za kazenski postopek v primeru Trenta.

LJUBLJANA – Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) se je danes na zaprtem delu seje seznanila z obvestilom ljubljanskega okrožnega sodišča o uvedbi kazenskega postopka zoper poslanca SDS Janeza Janšo in bo državnemu zboru (DZ) predlagala, da Janši ne podeli imunitete.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je v izjavi za medije po seji poudaril, da lahko državni zbor podeli imuniteto v povezavi z izrečenimi besedami v državnem zboru. Zoper prvaka opozicije Janeza Janšo potekajo drugi postopki, ki po njegovih besedah nimajo veze z državnim zborom. Zato ni nobenega razloga, da bi Janši podelili imuniteto, meni Möderndorfer. Ali gre za postopek v primeru Trenta, ni želel razkriti, saj je bila na obravnavanem gradivu oznaka tajno.

Kot je še poudaril, so navzoči poslanci SDS pri tej točki dnevnega reda zapustili sejo ter za to navedli razlog, da sejo obstruirajo, ker gre po njihovo za političen pregon. »To so neke ideje, ki jih vidijo le oni in nihče drug«, je še dejal Möderndorfer.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana so glasovali, tako kot je bila praksa do sedaj, da se poslancu ne podeli imunitete. Kot je še dodal, na seji Janše ni bilo, tako da se o postopku podelitve imunitete ni izrekel.

Po nekaterih informacijah gre za kazenski postopek v primeru Trenta, zoper Janšo pa potekata še dve kazenski obravnavi. V primeru Trenta so Janša, nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Zgodba sega v marec 2005, ko je Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) prodal trisobno stanovanje takratnemu predsedniku vlade Janši. Do dela kupnine naj bi bil Janša prišel tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti.

Zoper Janšo potekata še dve kazenski obravnavi. V enem primeru svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec Janšo preganja zaradi očitkov o Perčičevem sodelovanju z Udbo. V drugi zadevi pa je Janša soobtožen s svojim zagovornikom Francijem Matozom, in sicer zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, sicer avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria.

Deli s prijatelji