ODPRAVLJENA ODLOČBA

Janša bo lahko pogledal k Štefanecu

Objavljeno 11. marec 2015 16.14 | Posodobljeno 11. marec 2015 16.17 | Piše: S. N.

KPK naj bi ignoriral Janševo zahtevo za vpogled, Čeferinovega mnenja pa ne komentirajo.

LJUBLJANA – »Komisija je prejela prošnjo za vpogled v spis, ki ga omenjate, in stranki bo vpogled tudi omogočen,« so pri KPK zapisali v odgovoru na vprašanje, zakaj KPK prosilcu Janezu Janši ne omogoči vpogleda v spis o njegovem premoženju, ki ga je vrhovno sodišče pred tedni odpravilo.

Po naših informacijah naj bi namreč KPK ignoriral Janševo zahtevo, kar pa KPK odločno zanika. KPK smo vprašali tudi, kako predsednik KPK Boris Štefanec komentira mnenje odvetnika Petra Čeferina, a na to vprašanje niso odgovorili.

Čeferin sesul Klemenčiča

Na odločitev vrhovnega sodišča pa se je pred dnevi odzval tudi eden izmed najbolj znanih slovenskih odvetnikov Peter Čeferin, ki v enakem postopku zagovarja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. V odzivu za Nedelo je zapisal, da če je vrhovno sodišče odločbo odpravilo, pomeni, da je nehalo obstajati. »Vrhovno sodišče je torej odločilo, da navedenega poročila ni več. Če poročila ni več, je z zdravo pametjo skregana trditev, da sicer poročila ni več, vsebina (poročila, ki ga ni več) pa je ostala. Pa tudi če to poročilo ne bi bilo odpravljeno, je 'resnica' njegove vsebine enostranska. Gre za resnico KPK, saj preiskovancema ni bila dana možnost obrambe. Ignorirano je bilo načelo auditur et altera pars (naj se sliši tudi druga stran).«

Čeferin je opozoril, da niti preiskovancem niti njuni obrambi ni bil dokument poslan v izjasnitev osnutek obravnavanega poročila. Vpogleda v spis niso dovolili niti odvetnikom, za kar Čeferin pravi, da se mu v petdesetletni karieri še ni zgodilo. »Vpogled v spis KPK smo 'izsilili' šele s sodno odločbo. KPK smo morali tožiti, da smo dosegli vpogled v spis.«

Je še primeren za ministra?

Čeferin v nadaljevanju pravi, da gre za kršenje starodavnega načela rimskega prava. »Gre za neposredno kršitev šestega člena evropske konvencije o človekovih pravicah in 22. člena ustave, ki jamčita pravico do poštenega sojenja. Če bi bila preiskovancema dana možnost, da predstavita argumente v svojo korist, bi bilo poročilo KPK morda tudi vsebinsko drugačno.« Čeferin s tem pojasnjuje, da je popolnoma neutemeljeno razmišljanje, da je poročilo KPK nepravilno samo postopkovno, vsebinsko pa ne.

»Enako nesprejemljiva je tudi obramba ravnanja Klemenčičeve komisije, češ da takrat, ko so odločali, še nismo imeli sodne prakse. Pravice do obrambe, ki je Janković in Janša v postopku pred KPK nista imela, ni izumilo vrhovno sodišče leta 2015, ampak gre za prastaro in temeljno civilizacijsko pravico, ki jo vsakomur jamčita tudi ustava Republike Slovenije in evropska konvencija o človekovih pravicah,« je prepričan Čeferin.

Čeferin se je v zaključku dotaknil še Klemenčiča in se vprašal, ali je lahko pravosodni minister nekdo, ki ne ve, kaj je pravica do obrambe. »Ali je pravosodni minister lahko nekdo, ki ne ve, kaj je pravica do poštenega sojenja? Obakrat pa naj bi 'ravnal v dobri veri'? Ideja o tem, da naj bi postopek, ki ga je končalo vrhovno sodišče, zdaj nadaljevala ali na novo začela nova komisija, pa je v takšnem nasprotju z osnovnimi pojmi o pravu, da je ni vredno komentirati. Glede na visoke etične standarde, ki jih javno zagovarja gospod Klemenčič, bi bilo pričakovati, da bi s položaja ministra za pravosodje odstopil,« je sklenil Čeferin.


 

Deli s prijatelji