PREDVOLILNO SOOČENJE

Janša bi se s Cerarjem pogovarjal na Dobu

Objavljeno 20. junij 2014 09.05 | Posodobljeno 20. junij 2014 00.07 | Piše: Mo. S.

Predsedniki osmih strank so razpravljali o gospodarstvu, privatizaciji, pravosodju in povolilnem povezovanju.

LJUBLJANA – Nekaj tednov pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami so se v studiu Pop TV soočili predsedniki in predsednici osmih strank, ki se bodo na volitvah potegovale za kar najboljši rezultat: Janez Janša (SDS), Alenka Bratušek (ZaAB), Miro Cerar (SMC), Dejan Židan (SD), Karl Erjavec (Desus), Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS) in Zoran Janković (PS).

Zniževanje davkov: koliko in kdaj?

O zniževanju davka na plače je Cerar povedal, da bi bilo najprej treba zagnati gospodarstvo in uveljaviti pravno državo. Kdaj in za koliko bo znižal davke, ni hotel obljubljati, bi pa pred tem stavbe energetsko saniral in obnovil, saj da država ima denar za to. Janša je pojasnil, da je treba davke znižati takoj in za toliko, da bo Slovenija konkurenčna. Predlaga dva ukrepa – omejitev prispevkov in spremembo dohodninske lestvice, napovedal pa je tudi Zujf številka 2. V nasprotju z njim je Bratuškova dejala, da Zujfa 1 in 2 ne bi nikoli podprla, ker to »uničuje državo in državljane«, bi pa raje ukinila dohodnino. Janković meni, da v prvih dveh letih zniževanja davkov ne more biti, ker smo zadolženi, bi pa vlagal v velike infrastrukturne projekte, Židan pa je omenil, da sta večji težave nizka povprečna plača in dohodninska lestvica. Novakova bi v prihodnosti poleg davkov znižala še trošarine na pogonska goriva. Erjavec bi raje ustvarjal nova delovna mesta, povezana z izvozom, Bogovič pa bi dohodnino znižal za 200 milijonov evrov. Poudaril je tudi, da bi morali študente, ki so vpisani fiktivno, usmeriti v delovna mesta.

Prodaja Telekoma

Cerar prodaji Telekoma ni naklonjen, saj gre po njegovem za podjetje informacijsko-strateškega pomena za državo. Privatizacija mora biti nadzorovana, meni, Novakova pa je dejala, da mora država izstopiti iz lastništva, podjetje pa bi prodala »odgovornemu lastniku, ki ima denar in bo podjetje razvijal naprej«. Dodala je, da bodo lastniki prišli sami, če bomo le ustvarili primerne razmere za to. Janković bi prodajo Telekoma ustavil, Janša pa se je vprašal, ali je res strateški interes v tem, ali dobiš račun za telefonske klice od enega ali drugega lastnika. Erjavec si ne predstavlja, da bi Telekom ostal v državni lasti, saj se bo tako le težko razvijal, podobno pa meni tudi Bogovič, medtem ko je Janša dejal, da ne gre za razvoj podjetja, ampak bi ga radi prodali zgolj za to, ker potrebujemo denar. Bratuškova je poudarila, da bi nekatera podjetja privatizirala, ne pa tajkunizirala, kakor se je dogajalo v zadnjih desetletjih.

Na vprašanje, kdaj in za koliko bodo zmanjšali javni dolg, je Židan odgovoril, da med drugim tudi z gospodarsko rastjo. »Ustavili bomo rast javnega dolga,« zagotavlja. Cerar je omenil davčno reformo, zagon gospodarstva in fiskalne ukrepe, Janša pa je poudaril, naj se porabi toliko, kot se ustvari, in nič več. Novakova bi zmanjšala javno porabo, Erjavec pa bi povečal izvozno gospodarstvo.

Predsednik vlade v zaporu?

O pravosodju in o dogajanju v zvezi z njim (sodba v zadevi Patria) je Janša svetoval, naj se sprva vprašamo, kako je sploh lahko prišlo do tega, ob tem pa vprašuje še, ali se nam ne zdi, da bi moral biti postopek že zdavnaj končan. »Se vam zdi kredibilno, da je nekdo obsojen za nekaj, kar ni naredil? To se ni dogajalo niti pred vojaškim sodiščem,« še pravi Janša, ob tem pa poudarja, da nekateri politiki niti ne skrivajo svojih teženj po tem, da bi političnega konkurenta izločili iz volilne tekme na »način, ki je značilen za totalitarne režime«. Cerar je ob tem povedal, da smo na točki, ko se zaupanje v pravno državo ruši, za kar pa so deloma odgovorni tudi politiki, ki se do sodstva večkrat obnašajo nekorektno, Bratuškova pa je že predlagala zakon, po katerem posameznik vlade ne more voditi iz zapora. »A je to normalno, da bi predsednik vlade vladal iz zapora?« se vprašuje in dodaja, da je sodbo treba spoštovati, pridružuje pa se ji tudi Erjavec, ki meni da bi bilo »pa res čudaško, da bi predsednik vlade vlado vodil iz zapora«. Bogovič je povedal, da je to blamaža za sodstvo, saj so se že tri predvolilne kampanje zaznamovale z istim sodnim procesom, poleg tega meni, da bi lahko razsodili že prej, žal pa mu je tudi, da se zadnja vlada Janeza Janše ni obdržala, saj »bi bila Slovenija danes boljša«.

S kom se bodo po volitvah povezovali?

Zoran Janković gre na zmago, saj je njihov program »edini, ki je dober za Slovenijo«, Cerar pa je povedal, da bo, če pravnomočna obsodba obstane, to objektivna ovira, sicer pa so zelo povezovalni. Janša je dejal, da se bo s Cerarjem pogovarjal, če ga bo ta obiskal na Dobu, stranka SDS pa bo sodelovala s tistim, ki bo (tudi) za to, da se v državi vzpostavi vladavina prava. Bratuškova ob tem ni pozabila, da je pred več kot letom dni mesto predsednika vlade ponujala ravno Cerarju, a se ta tedaj za to ni odločil, Bogovič pa se bo pogovarjal s tistimi, ki so pripravljeni rešiti Slovenijo.

Deli s prijatelji