NA DOB

Janša: Besede ‘prosim‘ del sodstva od mene ne bo slišal

Objavljeno 19. junij 2014 10.39 | Posodobljeno 19. junij 2014 11.22 | Piše: T. L.

Janša najprej na zaprti oddelek, za alternativno prestajanje zaporne kazni ne bo zaprosil.

LJUBLJANA – Janez Janša je že večkrat ponovil, da bo iz spoštovanja do slovenske države jutri odšel na Dob na prestajanje kazni. Janšo najprej čaka zaprti oddelek in šele, ko bo uradna oseba precenila, se bo lahko preselil na polodprti oddelek. Kot je za oddajo Odmevi na nacionalni televiziji zatrdil Janša, za alternativno prestajanje zaporne kazni (vikend zapor, hišni pripor) ne bo zaprosil.

Dejal je, da je »že v neki drugi državi šel skozi to proceduro, ampak je bila enaka, in čim uporabiš besedo prosim, na neki način priznaš krivdo«. Dodaja, da je to predpostavka celo v nekaterih pravilnikih, ki se še vedno uporabljajo za izvajanje sankcij v Sloveniji. »Se pravi, najprej moraš priznati krivdo, se pokesati, potem pa te premestijo ali pa ti dajo neke ugodnosti. Te besede, ta del slovenskega krivosodja – s tem ne ocenjujem celotnega sodstva, mislim, da je zelo ohrabrujoče, da so se nekateri ugledni slovenski pravniki in sodniki oglasili v tem času, da ne molčijo več tako, kot so štiri leta, in večja kot bo ta notranja diferenciacija v slovenskem sodstvu, prej bomo doživeli vladavino prava –, torej besede 'prosim', ta del sodstva, ki sodi v imenu ljudstva, v bistvu pa sodi proti ljudstvu, od mene ne bo dočakal,« je zatrdil.

Črnkovič bi menda rad vikend zapor

Po poročanju časnika Dnevnik je za alternativno prestajanje kazni zaprosil Ivan Črnkovič. Na ljubljanskem okrajnem sodišču so njegov dopis prejeli v teh dneh, sodišče pa o prošnji še ni odločalo. Neuradno naj bi Črnkovič najprej prosil za delo v splošno korist, posredno pa vsaj za vikend zapor.

Direktor Rotisa naj bi vlogi priložil še peticijo zaposlenih v podjetju, v kateri naj bi zapisali, da je Črnkovič v podjetju nenadomestljiv. Črnkovič je tako edini od od trojice obsojenih v zadevi Patria, ki je zaprosil za alternativno prestajanje kazni. 

Teoretično lahko Janša še ostane doma

Da Janša ne bi šel v petek v zapor, pa lahko prepreči le še odločitev vrhovnega sodišča sprejelo odločitev. »Če obstaja volja, je možnost stoodstotna. Če pa te volje ni in se ne želi priznati napaka, ki se dela že štiri leta in uničuje ne samo mene in mojo družino, ampak politično okolje v celotni državi, potem se to ne bo naredilo,« je ob tem za Odmeve dejal Janša.

Na bližnji proslavi ob dnevu državnosti bi moral Janša nastopiti tudi kot slavnostni govornik, poleg tega pa, kot smo poročali, na volitvah kandidira za poslanca. Na vprašanje, kako bo sploh lahko sodeloval v predvolilni bitki in na proslavi, je Janša odgovoril, da očitno težko. »Vprašanje boste morali nasloviti na tiste, ki so stvari tako zapeljali, da se je sodba potrdila ravno v času, ko je razpadala vlada, in da sem dobil poziv za prestajanje kazni ravno sredi volilne kampanje. Teh datumov nisem izbiral jaz.«

Na kritike Karla Erjavca, češ da ne bi smel nastopiti poslanske funkcije, če bi bil izvoljen, Janša odgovarja, da besede izreka »človek, ki je podpisal pogodbo s Patrio, ki je formalno odgovoren za ta posel, zaradi katerega naj bi jaz šel v zapor, in je zadeva naravnost absurdna. Kandidiram zato, ker se je s tem političnim procesom, montiranim procesom, želelo ravno to preprečiti. Mene se želi odstraniti iz politične tekme, da bo gospod Erjavec lažje zmagal. Ali pa gospa Bratušek. Če bi bila onadva zadnje leto tako produktivna, ko sta vodila vlado, bi bila Slovenija v precej boljši kondiciji. Ne pristajam na to, da se z metodami iz totalitarnih časov kar tako sprijaznimo in da se bo nekoga obsodilo za kaznivo dejanje, da se ga bo odstranilo iz volilne tekme in iz političnega življenja. Če boste pristali na to, se bo kmalu Jugoslavija vrnila v popolnosti, le da v državnih mejah Slovenije.«

Deli s prijatelji