PATRIA

Janša in Berglund pozvana k mediaciji

Objavljeno 05. maj 2012 17.06 | Posodobljeno 05. maj 2012 17.07 | Piše: P. J., STA

Na odločitev višjega sodišča bo še treba počakati.

Prvak SDS Janez Janša

LJUBLJANA – Ljubljansko višje sodišče, ki bo po pritožbah tehtalo sodbo, s katero je okrožno sodišče Janezu Janši prisodilo 21.500 evrov odškodnine zaradi izjav v oddaji Resnica o Patrii finskega novinarja Magnusa Berglunda, je sprti strani povabilo k mediaciji, vendar te očitno ne bo, poroča Delo. Stranke namreč nameravajo počakati na odločitev sodnikov.

Sodnik že odločil

Decembra lani je okrožni sodnik Matej Papler odločil, da morata Magnus Berglund in finska televizija YLE plačati Janši 15.000 evrov in umakniti izjavo, da je oseba, ki je v Patrijinih dokumentih označena z »J«, Janša in da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade. Svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov, mora po tej sodbi umakniti tudi nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Bojan Potočnik, ki mu je sodišče naložilo tudi plačilo 6500 evrov odškodnine.

Pritožbe zoper sodbo so vložili tako Janša kakor Berglund in YLE ter Potočnik, v njih pa bodo višje sodnike poskušali prepričati v svoj prav. Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič namreč meni, da bi morala biti odškodnina višja že zaradi penalne funkcije (Janša je zahteval 1,5 milijona evrov). Da je odškodnina previsoka, pa je v pritožbi zapisal pooblaščenec Fincev odvetnik Andrej Kirm.

Soglasja za mediacijo ne dajo

Na odločitev višjega sodišča bo treba počakati, za zdaj pa so stranke prejele vabilo sodišča k mediaciji. A zanjo po navedbah Dela očitno ni možnosti, saj bi morali z njo soglašati vsi vpleteni. Toda direktor Sistemske tehnike Milan Švajger (sodišče je tožbeni zahtevek proti njemu zavrnilo), Bojan Potočnik, Berglund in televizija YLE soglasja za mediacijo niso dali, temveč menijo, da je bolje počakati na odločitev višjih sodnikov. Ali z mediacijo soglaša tožnik, Janševa pooblaščenka ni odgovorila.

V (pred)kazenski zadevi zoper Berglunda se sicer ni veliko premaknilo. Potem ko se preiskovalna sodnica ni strinjala z uvedbo kazenske preiskave zoper novinarja zaradi domnevne žaljive obdolžitve Janše, je zunajobravnavni senat odločil, da mora sodnica še enkrat odločiti o tožilski zahtevi za uvedbo preiskave in Berglunda zaslišati, česar pa ni storila, saj so finski pravosodni organi zavrnili njeno prošnjo za mednarodno pravno pomoč.

Berglundu je sodnica poslala kar nekaj vabil na zaslišanje, a se nanje ne odziva, še piše časnik. Tožilstvo je zahtevo za preiskavo proti Berglundu sicer vložilo že julija 2009 po prejetju kazenske ovadbe, ki jo je v Janševem imenu vložila njegova pooblaščenka. 

Deli s prijatelji