ZADEVA NIŠ

Jankoviću sodijo zaradi zlorabe položaja v Mercatorju

Objavljeno 25. avgust 2015 09.14 | Posodobljeno 25. avgust 2015 09.14 | Piše: STA, K. K.

Po mnenju tožilstva so obtoženi pri nakupu zemljišča v Nišu pridobili protipravno premoženjsko korist.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo po napovedih danes začela glavna obravnava v zadevi Niš, v kateri je med soobtoženimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju Mercatorja. Po mnenju tožilstva so obtoženi pri nakupu zemljišča v Nišu pridobili protipravno premoženjsko korist.

Janković, nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj so na predobravnavnih narokih zavrnili krivdo za očitana jim kazniva dejanje, medtem ko je bil iz postopka zaradi zdravstvenih težav izločen nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek.

Ovadba je po neuradnih informacijah temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte glede poslovanja družbe v času, ko jo je še vodil Janković. V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim, ki ga je zastopal Milevoj, menda neupravičeno porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Po Jankovićevih besedah gre v tej zadevi za pogodbo izpred 10 let, ki je ni podpisal, zanjo pa da je izvedel šele dve leti po tem, ko je zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo. Dejal je, da je pogodbo podpisal Marinšek, a je kljub temu prepričan, da je bila dobra za Mercator. Z njo so najeli podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oz. omogočilo gradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu.

Deli s prijatelji