VAROVANJE

Jankoviću in družini grozijo s smrtjo

Objavljeno 31. december 2011 11.04 | Posodobljeno 31. december 2011 11.11 | Piše: A. L.

Policija se je odločila za varovanje poslanca državnega zbora Zorana Jankovića.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Zoranu Jankoviću, poslancu in relativnemu zmagovalcu decembrskih volitev grozijo s smrtjo, poroča portal dnevnik.si. Pa ne samo njemu, temveč tudi članom njegove družine. Prvak Pozitivne Slovenije je to prijavil policiji. Grožnje s smrtjo pa menda prihajajo tako v pisemski kot v elektronski obliki.

Skrbi jih varnost na silvestrovo

Policija je za dnevnik.si potrdila, da bo na »na podlagi ocene ogroženosti in v skladu z uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, začeli varovati poslanca državnega zbora Zorana Jankovića«. Policijo naj bi skrbela predvsem varnost Zorana Jankovića na silvestrovo, saj se namerava nekdanji ljubljanski župan tako kot v prejšnjih letih tudi letos sprehoditi po ulicah slovenske prestolnice.

Grozilo pa naj bi se še drugim, in sicer tistim, ki so se javno medijsko izpostavili proti načinu šikaniranja, izraženemu v pismu Tomaža Majerja, ki je bilo objavljeno na spletni strani SDS. 

Tovrstno varovanje v Sloveniji zelo redko

Kako bo varovan Janković, policija ne razkriva. Je pa dejstvo, da poslancev navadno ne varujejo. Fizično, klasično varovanje je sicer namenjeno predsednikom republike, vlade in parlamenta ter trem državotvornim ministrom (ministru za zunanje zadeve, ministru za notranje zadeve in ministru za obrambo). Pripadniki urada za varnost in zaščito operativno ali vsaj preventivno (varovanje, ki temelji na zbiranju podatkov o ogrožanju varovanih oseb) »pokrivajo« tudi druge ministre ter predsednika državnega sveta, predsednika ustavnega in vrhovnega sodišča, generalnega državnega tožilca in direktorja Sove. Varovanje drugih funkcionarjev je v Sloveniji precej redek pojav.

Deli s prijatelji