PO PREISKAVI

Jankovićevo preverjanje politične podpore je bilo neprimerno

Objavljeno 13. oktober 2012 16.11 | Posodobljeno 13. oktober 2012 16.11 | Piše: T. L.

Tako je prepričan Miro Cerar s pravne fakultete, ravnatelji pa trdijo, da jih je župan izrabil.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – V občinski svetniški skupini SDS in NSi so prepričani, da je župan Zoran Janković s sestankom, ki ga je sklical dan po odmevni hišni preiskavi, da bi preveril podporo v »veliki mestni družini«, izrabil ravnatelje vrtcev in šol za svojo medijsko in politično podporo. Po poročanju Dnevnika zato v obeh svetniških skupinah zahtevajo sklic izredne seje občinskega odbora za predšolsko vzgojo in izobraževanje, predlagajo pa tudi sklic parlamentarnega odbora državnega zbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino. Na pobudo svetnikov se na Mestni občini Ljubljana včeraj niso odzvali.

Prvi opozoril Merc

Da je neprimerno, da je Janković na sestanek poleg občinskih funkcionarjev in direktorjev ljubljanskih javnih podjetij, holdingov ter javnih zavodov povabil tudi ravnatelje ljubljanskih šol in vrtcev, je prvi opozoril Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule. Prepričan je, da se želi na tak način zlorabiti ravnatelje, da je šlo za politizacijo strokovnih služb in institucij znotraj mesta pa meni tudi Rok Praprotnik iz protikorupcijske komisije.

Neprimerno

Po mnenju Mira Cerarja s pravne fakultete »ni primerno, da župan preverja politično podporo oziroma zaupanje med poklicnimi funkcionarji, direktorji in uslužbenci občine ter z njo povezanih zavodov in drugih sistemov, kajti njihov poklicni status ni političen in bi bil lahko kompromitiran, če bi se s svojih poklicnih položajev izrekali o podpori županu. Seveda je tudi nerealno pričakovati, da bi se v takem položaju vsi ti upali iskreno izreči o taki podpori«, še poroča Dnevnik.

Deli s prijatelji