PO ENEM LETU

Jankovićevi Türku pustili zastonj parking

Objavljeno 27. december 2013 14.08 | Posodobljeno 27. december 2013 14.12 | Piše: P. J.

Policija na MOL še ni javila spremembe stanja, zato so verige, ki varujejo parkirni mesti, še vedno nameščene.

Danilo Türk.

LJUBLJANA – V ponedeljek je minilo leto dni, odkar je predsednikovanje od Danila Türka prevzel Borut Pahor. Po zakonu Türku eno leto po prenehanju funkcije pripada varovanje, če obstajajo razlogi, pa se lahko to obdobje tudi podaljša. Kot so sporočili iz policije, teh razlogov ni bilo, zato Türk ni več varovana oseba.

Poleg varovanja Türku pripada tudi uporaba službenega vozila z voznikom za največ pet let. Pravico do uporabe voznika in službenega vozila ima le v zvezi z dejavnostmi, ki jih opravlja kot predsednik, ki mu je prenehala funkcija. Na Pražakovi ulici, kjer Danilo Türk stanuje, sta na ulici zanj rezervirani tudi dve parkirni mesti, ki sta bili danes zjutraj še zavarovani z verigami.

Kot so nam odgovorili z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL, od policije do zdaj še niso prejeli vloge za spremembo stanja. Vesna Drole, vodja sektorja za stike z javnostjo v policiji, je pojasnila, da je MOL kot upravljavec parkirišč tudi odgovoren za ti dve parkirni mesti na Pražakovi. Droletova je dodala, da sta omenjeni parkirni mesti namenjeni izključno službenemu vozilu bivšega predsednika.

21. člen zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike

Predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, ima pravico do pisarniškega prostora (v nadaljnjem besedilu: pisarna), svetovalca in delavca, ki opravlja administrativne in tehnične naloge, ter uporabe službenega vozila z voznikom za čas, kolikor je opravljal funkcijo predsednika republike, vendar največ pet let. Pravico do uporabe službenega vozila z voznikom ima le v zvezi z dejavnostmi, ki jih opravlja kot predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija.

Predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, ima pravico do varovanja eno leto po prenehanju opravljanja funkcije. Če obstajajo razlogi za podaljšanje, lahko policija v soglasju s predsednikom republike, ki mu je prenehala funkcija, varovanje podaljša. Obseg varovanja se določi v skladu z varnostno oceno.

Pisarno in pravico do uporabe službenega vozila z voznikom zagotovi vlada v soglasju s predsednikom republike, ki mu je prenehala funkcija.

Svetovalca in delavca iz prvega odstavka tega člena zagotovi urad predsednika republike izmed svetovalcev in delavcev iz 9. in 10. člena tega zakona v soglasju s predsednikom republike, ki mu je prenehala funkcija.

Predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, ima pravico do diplomatskega potnega lista.

Predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, ima v zvezi z dejavnostmi, ki jih opravlja kot bivši predsednik republike doma ali v tujini, pravico do varovanja, pomoči in storitev protokola ali predstavništev Republike Slovenije v tujini.

Predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, ima pravico dostopa do arhiva iz časa, ko je opravljal funkcijo predsednika republike.

 

Deli s prijatelji