NADZOR

Jankovićevi poslanci brez poslanskih pisarn

Objavljeno 05. april 2012 12.48 | Posodobljeno 05. april 2012 12.48 | Piše: P. J.

Upokojenci pod vodstvom Mateje Kožuh Novak nadzorujejo delo poslancev na terenu.

LJUBLJANA – Kot smo že vajeni, so se tudi ta teden oglasili iz partnerske organizacije starejših, ki vztrajno in pridno nadzirajo delovanje poslancev in njihovih poslanskih pisarn. Tokrat so ugotovili, da še 50 poslancev nima svoje pisarne, ugotavljajo pa tudi, da so mlajše stranke slabše organizirane od starejših.

Upokojenci ne odnehajo: kje so pisarne?

Najpridnejši so poslanci Nove Slovenije, saj imajo vsi pisarno in urejene uradne ure. Od 10 poslancev poslanske skupine SD le eden nima objavljenih uradnih ur. V stranki SDS ima 13 poslancev pisarno in urejene uradne ure, en poslanec nima napisanih uradnih ur, 12 poslancev pa pisarne nima, ugotavljajo v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Trije poslanci Desusa imajo pisarno in napisane uradne ure, trije pa ne. V Državljanski listi Gregorja Viranta imajo trije poslanci pisarno in urejene uradne ure, pet poslancev pa nima pisarne. V SLS imata le dva od šestih poslancev svojo poslansko pisarno, štirje pa ne.

Najslabše so organizirani v poslanski skupini Pozitivne Slovenije. Od 28 poslancev naj bi po poudarkih ZDUS imeli le trije poslanci svojo poslansko pisarno, 25 poslancev pa nima niti pisarne niti uradnih ur. Pred dvema tednoma smo strankam vprašanja o poslanskih pisarnah poslali tudi mi, vendar nam iz Pozitivne Slovenije do danes še niso odgovorili. 

Kritični do ukrepov

V ZDUS so ocenili tudi napovedane ukrepe. Napoved, da bodo v državnem zboru podražili obrok, ocenjujejo za cinično. Nadomestilo za varstvo in nego otroka, nadomestilo brezposelnim in rekreacijski dodatek za upokojence pa po njihovem ni privilegij, ampak sredstva za nujne življenjske potrebe. Vladi tudi očitajo, da jih ni vključila v socialni dialog in pogajanja. Predlagani ukrepi bodo po njihovem mnenju prizadeli le ljudi z nižjimi prejemki, do bogatih in luksuza pa ne sežejo. 

Deli s prijatelji