NA DVEH BREGOVIH

Jankovićevi okarali ministra Gorenaka

Objavljeno 25. april 2012 18.46 | Posodobljeno 25. april 2012 18.46 | Piše: A. L.

Način obračunavanja s sindikatom prek osebnega bloga je po mnenju Pozitivne Slovenije izjemno podcenjujoč.

Minister Vinko Gorenak.

LJUBLJANA – Zaradi nesprejemljivega odnosa vlade in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka do policijskih sindikatov in policistov poslanska skupina Pozitivna Slovenija (PS) zahteva sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve. »V Pozitivni Sloveniji ne pristajamo na ministrovo rušenja zaupanja v policijo in njeno delovanje, zato parlamentarnemu odboru za notranje zadeve predlagamo v sprejem sklep, s katerim bi vlado in notranjega ministra pozvali k spoštljivemu socialnemu dialogu,« so sporočili.

Prepričani so, da je konflikt med policisti na eni ter vlado oz. pristojnim ministrom na drugi strani v zadnjih dneh bistveno presegel okvire običajnega socialnega dialoga ter pogajanj, vezanih na stavkovne zahteve, ki jih zastopata oba policijska sindikata. To po njihovem mnenju potrjuje tudi vložitev zahteve za zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma in napoved o nadaljevanju ter celo zaostrovanju stavke. »Tezo o zaostrovanju konflikta potrjujejo zlasti zaostrena retorika notranjega ministra in nekateri sporni posegi v izvrševanje pravice policistov do sindikalnega delovanja,« še dodajajo.

Nesprejmljivo ravnanje ministra

»Po našem prepričanju ni nobenega dvoma o tem, da ima dolgotrajna stavka policistov direktne negativne učinke za varnost življenja in premoženja ljudi, vzdrževanja javnega reda in urejanje prometa. Vsako nadaljnje zaostrovanje spora s policijskima sindikatoma je zato za državo škodljivo. V Pozitivni Sloveniji ocenjujemo, da vlada pogajanj s policijskima sindikatoma ne jemlje dovolj resno, saj se doslej sploh še ni opredelila do stavkovnih zahtev obeh sindikatov. Spor se je zato le še poglobil,« so zapisali v sporočilu za javnost. Poleg tega pa opozarjajo na nesprejemljivo ravnanje ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. »Po nadaljevanju policijske stavke je začel uporabljati do policistov nespoštljiv in nestrpen način komuniciranja, ki izraža ministrovo nerazumevanje socialnega dialoga in vloge sindikatov. Ne glede na to, da je policijska stavka organizirana in izvajana na zakonit način, minister s spornimi ukrepi in grožnjami izvaja pritisk na vse sindikalno organizirane zaposlene v policiji.«

Nedopustno

Enostranska prekinitev pogodb s policijskima sindikatoma, ki jo je generalnemu direktorju policije Janku Goršku naročil notranji minister Vinko Gorenak, je po njihovem mnenju tako več kot očitno kaznovanje policistov zaradi njihove stavke: »To je nedopustno, kakor je nedopustno ministrovo sprevračanje podatkov in žaljivo tolmačenje sindikalnih pogodb. Vsebina teh pogodb je namreč morala biti ministrstvu, kot pristojnemu za policijo, poznana tudi že v obdobju pred začetkom policijske stavke.«

Izjemno podcenjujoči način funkcioniranja Gorenaka

»Tako ni nobenega dvoma, da nedavne izjave in zahteve sovpadajo s stavko policistov oziroma njihovimi sindikalnimi aktivnostmi ter vložitvijo podpisov za referendum, zato je tak način izvrševanja oblasti in izvajanja pooblastil ter odnos do policije in generalnega direktorja policije nesprejemljiv in neprimeren za demokratično družbo. Minister želi z grožnjami onemogočiti stavko, kar je nedopustno,« so prepričani. Dodajajo, da z izdajo obveznih usmeritev in navodil generalnemu direktorju policije glede enostranske prekinitve pogodb z obema policijskima sindikatoma sporoča, da mu ni mar za zakone in pravno državo. »Hkrati je izjemno podcenjujoč tudi način funkcioniranja ministra Gorenaka, ko s policijskima sindikatoma in drugimi obračunava kar prek svojega osebnega bloga,« menijo v PS.

Deli s prijatelji