PO PISMU

Jankovićevi odgovarjajo bralki

Objavljeno 24. september 2016 22.33 | Posodobljeno 24. september 2016 22.36 | Piše: P. Pa.

Bralka se je obrnila na nas, mi pa smo se na Mestno občino Ljubljana.

LJUBLJANA – V sredini meseca smo pisali o tem, kaj se dogaja le streljaj od zelene prestolnice, na Rakovi jelši. Bralka nas je v pismu opozorila na divje odlagališče, kjer pogosto tudi zagori. Po 11 dneh so pristojni le odgovorili.

V Javnem podjetju Snaga so zapisali, da je zabojnik postavljen pred mostom zato, ker »nosilnost mostu ni zadostna, da bi prenesla težo tovornih vozil Snage za odvoz odpadkov«.

Odgovorili, zakaj ne morejo odpeljati zabojnika

Na očitek, da zabojnik večkrat zagori in da je zato ogroženo zdravje krajanov, so odgovorili, da zabojnik res zagori nekajkrat na mesec.

Kaj je bralka zapisala v pismu, lahko preberete tukaj.

»Neznane osebe bodisi iz objestnosti bodisi zaradi drugih razlogov (uničenje svojih odpadkov) te zakurijo v zabojniku. Zabojnik praznimo šestkrat tedensko – vsak delovni dan in ob sobotah. Dostikrat zabojnik ni poln, vendar ga vseeno odpeljemo – gre za sedemkubični kovinski zabojnik, ki ga praznimo tako, da ga s samonakladalnim vozilom odpeljemo v Regijski center za ravnanje z odpadki (Rcero) Ljubljana, tam izpraznimo (mešani odpadki gredo v predelavo) in praznega vrnemo. Če v zabojniku gorijo ali tlijo odpadki, ga ne moremo takoj odpeljati in izprazniti, saj obstaja tveganje, da bi se požar razširil še na druge odpadke v Rceru.« Pojasnili so, da morajo v takih primerih najprej pogasiti ogenj. Pogosto morajo tudi očistiti okolico zabojnika.

»Ker z zažiganjem odpadkov nastaja škoda, kot tamkajšnji prebivalci tudi sami ugotavljajo, ponovno pozivamo, naj odpadkov ne kurijo, saj to – kot navedeno – podaljša čas odstranitve,« so še zapisali na Snagi.

Obeta se komunalna ureditev

Bralka se je pritožila tudi glede neurejenega kanalizacije, javne razsvetljave, pločnikov in zimske službe. Pri Mestni občini Ljubljana smo se pozanimali, kdaj nameravajo to problematiko na Rakovi jelši urediti. Odgovorili so z Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet ter JP Vodovod-kanalizacija, kjer so zapisali, da bodo »v letu 2017 investicijo, povezano z ureditvijo območja Rakova jelša jug, vključili v načrt razvojnih programov. V okviru ureditve območja Rakova jelša jug so predvidene komunalna (vodovod, kanalizacija), energetska in prometna ureditev (cestna ureditev, most) ter izgradnja protipoplavnega nasipa. Na predmetnem območju, kjer je polovica hiš črnih gradenj, pa je potrebna legalizacija teh objektov, ki je v postopku – Mol že več let aktivno sodeluje s krajani, da bi se zadeve čim prej rešile. V letu 2017 se predvideva izdelava projektne dokumentacije ter odkup potrebnih zemljišč.«

Se tudi vi srečujete s podobno problematiko? Pošljite nam informacijo prek spodnjega obrazca.

 

Deli s prijatelji