SPISEK

Jankovićevi, ki so pod drobnogledom preiskovalcev

Objavljeno 15. februar 2014 12.29 | Posodobljeno 15. februar 2014 13.18 | Piše: P. J.

Za sodelavce, ki so vpleteni v sporne posle, ljubljanski župan ne najde slabih besed.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je menila, da je razkritje pogovora v interesu javnosti.

LJUBLJANA – Kar devet oseb, povezanih z ljubljansko občino in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, je pod drobnogledom preiskovalcev zaradi takih in drugačnih sumljivih poslov. Za vse »sporne« direktorje je ljubljanski župan dejal, da so odlični in sposobni kandidati, poroča Svet. Na seznamu so se znašli direktorji, pravniki in celo Jankovićev šofer.

Joška Hegler, direktorica občinske uprave, je kot nekdanja direktorica stanovanjskega sklada sklenila sporne pogodbe z liechtensteinsko banko in se tako znašla sredi preiskave.

Mateja Duhovnik, sedanja direktorica Ljubljanskih parkirišč in tržnic, se je pod drobnogledom preiskovalcev znašla zaradi poslov, ki jih je z ljubljansko občino izpeljala v času, ko je bila predsednica uprave Darsa. 

Samo Lozej trenutno vodi ljubljansko Energetiko in so ga priprli v preiskavi zaradi sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagrožena kazen zapora do osem let, in preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, za katero je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let.

Urbanist Miran Gajšek se je v preiskavah znašel zaradi spornih poslov, povezanih s prodajo ljubljanskih zemljišč. Pred desetletjem pa je bil celo zaprt zaradi zlorabe položaja.

Aktualni minister za obrambo, svetnik v ljubljanskem občinskem svetu Roman Jakič, se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel zaradi poslov, povezanih z gradnjo Stožic, ko je še bil direktor Zavoda Tivoli.

Marko Jaklič, prvi ljubljanski lekarnar, pa je dokazano plagiator in črnograditelj.

Med preiskovanimi zaradi sumov gospodarske kriminalitete in korupcije naj bi bil tudi podžupan  Janez Koželj. Na seznamu osumljenih, ki so jih včeraj preiskovali preiskovalci NPU, pa je tudi vodja službe za pravne zadeve na MOL Jasna Plazl.

V preiskavah se je znašel tudi šofer Zorana Jankovića, Anton Orkić. Vpleten naj bi bil v nenavadno dogajanje, povezano s projektom Stožice. Prek podjetja Kofetek je namreč izdajal račune še dve leti po koncu izvedenih poslov.

Deli s prijatelji