RAZVELJAVLJENO

Jankovićeva garažna hiša ob gradbeno dovoljenje

Objavljeno 01. marec 2012 12.12 | Posodobljeno 01. marec 2012 12.12 | Piše: P. J., STA

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je razveljavilo gradbeno dovoljenje za garaže pod tržnico.

V središču dogajanja

LJUBLJANA – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je ugodilo pritožbi devetih posameznikov in Nadškofije Ljubljana ter razveljavilo gradbeno dovoljenje za garaže pod tržnico, rekonstrukcijo Mahrove hiše in ureditev Vodnikovega trga. Zadevo je vrnilo Upravni enoti Ljubljana - izpostava Center, ki bo morala o dovoljenju odločati znova, poroča Delo.

Nastale bi lahko poškodbe

Ministrstvo je po poročanju časopisa pritožnikom ugodilo zato, ker si je investitor privoščil vrsto nepravilnosti, kot so nepopolno ugotovljeno stanje, kršitve materialnih predpisov in kršitve pravil postopka. Med najpomembnejšimi je dejstvo, da naj bi gradnjo med drugim izvajali na parceli 310 k. o. Ljubljana mesto, za kar pa bi morali predložiti soglasje Nadškofije Ljubljana kot lastnice zemljišča, na katerem stoji tudi semeniška knjižnica.

Da bi Mestni občini Ljubljana (Mol) od nadškofije uspelo pridobiti dovoljenje za gradnjo, je po navedbah časopisa težko verjeti, saj na nadškofiji opozarjajo, da sta tako stolnica kot semeniška knjižnica kulturna spomenika – stolnica celo spomenik državnega pomena. Pri tem se v nadškofiji bojijo predvsem poškodb, saj bi bila objekta od gradbene jame oddaljena le 12 metrov. Na možnost poškodb kaže tudi poročilo Zavoda za raziskavo materialov in konstrukcij.

Bo Mol tožil ministrstvo

Negativni vpliv gradnje garaže pod tržnico na sosednje objekte skrbi tudi deveterico pritožnikov s Študentovske ulice. Ministrstvo jim je dalo prav in poudarilo, da je treba že pred začetkom del izvesti ogled vplivnega območja gradnje in evidentirati stanje sosednjih objektov, na najbolj izpostavljenih pa opraviti t. i. nulto meritev, da bi jo lahko potem primerjali z rezultati med gradnjo in po njej, poroča časopis.

Mol ima sicer kot investitor in predlagatelj projekta za izdajo gradbenega dovoljenja možnost, da zoper sklep ministrstva vloži tožbo na upravno sodišče. Odločba ministrstva tudi nima vpliva na izvajanje arheoloških del na Vodnikovem trgu.

Projekt predvideva izgradnje podzemne garaže pod tržnico, ureditev Vodnikovega trga nad njo in dograditev Mahrove hiše. Projekt pa se lahko razširi z gradnjo garaže pod Krekovim trgom in ureditvijo trga. Projektu najbolj nasprotujejo v civilni iniciativi Tržnice ne damo.

Deli s prijatelji