PO KONGRESU

»Jankovićev značaj ne prenese, da je na drugem mestu«

Objavljeno 27. april 2014 00.57 | Posodobljeno 27. april 2014 00.57 | Piše: T. L.

Karl Erjavec želi, da so predčasne volitve izvedene do 10. julija letos.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – »Njegov osebni značaj ne prenese, da je na drugem mestu,« je zmagovalca kongresa Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića ocenil minister za zunanje zadeve v vladi Alenke Bratušek in predsednik stranke Desus Karl Erjavec ter tako odgovoril na vprašanje, zakaj se je Janković odločil, kot se je. Poleg tega je prepričan, da Janković ni tip politika za državno raven, češ da je bilo to mogoče opaziti iz njegovih odzivov na kongresu. 

Na volitve do 10. julija?

Poleg tega, tako Erjavec v sobotnih Odmevih, meni, da bo s prevzemom stranke lahko vplival na potek vrste postopkov, ki tečejo proti njemu. »Šele v naslednjih dneh bo videl, kaj je zakuhal,« je prepričan Erjavec, ki druge možnosti, kot so predčasne volitve, ne vidi. Prepričan je, da bo premierka Alenka Bratušek držala obljubo in odstopila. Desus pa na kakršne koli druge scenarije (tehnična vlada) ni pripravljen in želijo predčasne volitve, ki bi se lahko izvedle do 10. julija. »To pa zato, ker so od tega zelo odvisne bonitete in obrestne mere.« Dodaja, da so pred vlado pomembne odločitve in vlada, ki nima polnih pooblastil, ne more izvesti vsega, kar je treba. Če ne bo vlade, bo problem rebalansa proračuna za leto 2015, pravi in dodaja, da je v maju konferenca OECD in zdaj ga skrbi, kaj ga bodo tam vpraševali. 

»Nekaj se bo zgodilo v PS ...«

Za predčasne volitve je tudi zato, ker meni, da je situacija znotraj PS zelo komplicirana in meni, da se bo »v stranki še nekaj zgodilo«. Če pa ne bo volitev, se bo ponovilo stanje, ki je bilo lani pred oblikovanjem vlade Bratuškove.

Tudi Senko Pličanič (DL) ni znal odgovoriti na vprašanje, kaj se je pletlo Jankoviću po glavi, »je pa vsem jasno, da je to nekaj grozljivega, da se je vse skupaj ustavilo na tej točki. Zdaj so mogoče le predčasne volitve«. Krivdo za situacijo prelaga na člane stranke, ki so glasovali za Jankovića, saj da je to nerazumljivo po vsem tem, kar se o njem ve. »Po vsem, kar se ve o Jankoviću, nekdo razumen človeka, kot je Janković, ne more postaviti na čelo stranke.«

Medtem pa predsednik SD Igor Lukšič v Odmevih ni želel nastopiti skupaj z Erjavcem in s Pličaničem, češ da koalicije ni več in jo je zrušila PS. »Tu sem namreč kot član SD in ne kot član nekega kolektiva,« je še dejal. 

Deli s prijatelji