RAZKRIT

Jankovićev poslanec tajni sodelavec SDV

Objavljeno 13. marec 2012 20.24 | Posodobljeno 13. marec 2012 20.25 | Piše: P. J.

Mitja Meršol naj ne bi želel komentirati razkritih dokumentov.

LJUBLJANA – Poslanec Pozitivne Slovenije Mitja Meršol naj bi bil v sedemdesetih letih sodelavec Službe državne varnosti (SDV). Kot poroča 24ur, naj bi Meršol pod imenom Lingvist delal kot novinar na radiu BBC v Londonu. Agentom tajne službe pa naj bi poročal tudi po vrnitvi v Slovenijo vse do leta 1984.

»Upam, da nisem sumljiv«

V spisih sekretariata za notranje zadeve nastopajo s polnim imenom le žrtve, agenti in sodelavci pa s tajnimi imeni. Mitja Meršol naj bi se skrival za imenom Lingvist. Pred dnevi so v javnost prišli dokumenti, da naj bi bil agent tajne službe tudi Veno Taufer, vendar iz danih zapisov tega ni mogoče z gotovostjo trditi.

Lingvist naj bi spremljal politične emigracije zaposlenih na BBC ter Ljuba Sirca in njegove povezave do Vinka Levstika. Lingvist je uporabljal sredstva za tajnopis, v prvem ohranjenem sporočilu iz Anglije pa je zapisal: »Upam, da nisem sumljiv«. V zapisu je poročal o duhovščini, emigrantih, njihovih shajališčih in intimnih odnosih med zaposlenimi na BBC.

Zavit v molk

SDV pa je v primeru Lingvist naredil napako, saj so v prvem dokumentu zapisali, da bo funkcijo Lingvista na BBC London leta 1971 prevzel referent kulturne rubrike, v izvlečku spisa pa zabeležili, da je to funkcijo tega leta prevzel prav Mitja Meršol. Poslanec svoje vloge v SDV naj ne bi želel komentirati.

Deli s prijatelji