PLAGIATORSTVO

Jankovićev poslanec ne misli odstopiti

Objavljeno 30. julij 2012 14.55 | Posodobljeno 30. julij 2012 14.55 | Piše: D. P., STA

V torek bo svoje stališče predstavil stranki.

LJUBLJANA – Poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič je danes ponovno zavrnil očitke, da je v svoj magisterij vključil večino tuje diplome. Ponovil je, da je magistrsko delo njegovo avtorsko delo in ne plagiat. Glede svoje usode pa je dejal, da bo svoja stališča v torek predstavil svetu stranke, ki naj nato odloči o tem, ali bo še poslanec ali ne.

Analiza ga je odkrila

Ambrožič naj bi v svoj magisterij zapisal večino tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir. Analiza, ki jo je s posebnim programom opravila mariborska fakulteta za računalništvo, je pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002.

Primerja besedila, ne ugotavlja plagiatorstva

Ambrožič je na današnji novinarski konferenci v Mariboru ponovno izrazil prepričanje, da je pri računalniški analizi prišlo do napak. Po njegovih besedah mu je Milan Ojstršek s fakultete za računalništvo potrdil, da omenjeni računalniški program zgolj primerja besedila in ne ugotavlja plagiatorstva. O plagiatorstvu morajo po besedah Ambrožiča odločati strokovnjaki, ki se spoznajo na obravnavano tematiko.

Zaradi zadeve, ki jo je Ambrožič poimenoval afera poseben računalniški program, je predsednik PS Zoran Janković poslancu prejšnji teden dal na izbiro dve možnosti: ali sam odstopi s funkcije ali pa bo o njegovi izključitvi iz stranke v torek odločal svet PS.

Ne bo odstopil

Ambrožič je danes povedal, da bo svetu stranke v torek predstavil svoja dejstva, na podlagi katerih naj ta sprejme odločitev o njegovi usodi v državnem zboru. Sam pa o odstopu ne razmišlja. »O odstopu ne razmišljam, ker stojim za svojimi navedbami,« je zatrdil.

Deli s prijatelji