KAPELICA

Jankovićev poslanec dočakal odgovor vlade

Objavljeno 30. avgust 2012 16.49 | Posodobljeno 30. avgust 2012 16.49 | Piše: D. P.

Opozicijski poslanec je spraševal, ali je predsednik vlade podal izrecna navodila.

Predsednik Uniona Olimpije Jani Moederndorfer

LJUBLJANA – »Ko na prireditvah kot govornik nastopi predsednik države ali predsednik vlade, ni drugega govornika iz Slovenije,« je Vlada republike Slovenije odgovorila poslancu Pozitivne Slovenije Janiju Möderndorferju.

Je odločal Janez Janša?

Opozicijski poslanec je spraševal, ali je predsednik vlade podal izrecna navodila, kdo lahko v imenu prireditelja slovesnosti nastopa kot govornik, in ali je slednje pogojeval z udeležbo častne enote RS.

Pirjevcu prepovedali?

Spomnimo – sprva bi moral biti govornik zgodovinar Jože Pirjevec, a naj bi v vladnem kabinetu zahtevali, da kot govornik ne nastopi član društva in zgodovinar Pirjevec.

Usklajevane obveznosti

Iz vlade so poudarili, da so bili program in aktivnosti pri izvedbi spominske slovesnosti usklajevane skupaj s prireditelji dogodka (Društvo Slovenija-Rusija in občina Kranjska Gora).
Koncept prireditve je glede na njegovo naravo ob letošnji 20. obletnici vzpostavitve slovensko-ruskih diplomatskih odnosov in upoštevanju protokolarnih pravil predvideval dva govornika, in sicer predstavnika Ruske federacije in predstavnika Republike Slovenije. Tudi sicer je običaj, da v primeru, ko na prireditvah kot govornik nastopi predsednik države ali predsednik vlade, ni drugega govornika iz Slovenije.

Proč od ideologije

Za konec pa vlada pristavi, da nasprotuje, da se iz spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki ima velik pomen za prijateljske odnose med Slovenijo in Rusijo, poskuša ustvariti ideološko razpravo.

Deli s prijatelji