PLAGIATORSTVO

Jankovića prepisovalec Ambrožič izjemno skrbi

Objavljeno 17. julij 2012 15.52 | Posodobljeno 17. julij 2012 15.52 | Piše: Mo. S., STA

Predsednik PS bo sklical svet stranke, kjer se bodo odločili o ukrepih.

Borut Ambrožič.

LJUBLJANA – Predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković je »izjemno zaskrbljen« zaradi navedb o tem, da je poslanec PS Borut Ambrožič v svojem magisteriju prepisal več kot 93 odstotkov tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir. Ljubljanski župan je za domnevno plagiatorstvo izvedel zjutraj iz pisanja Večera. V stranki bodo še danes poslali dopisa, za mnenje pa bodo vprašali vodstvo mariborske pravne fakultete, na kateri je Ambrožič magistriral, prav tako pa bodo za mnenje prosili mariborsko fakulteto za računalništvo, ki je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila analizo, je pojasnil Janković.

Kot napoveduje, bodo na podlagi odgovorov prihodnji teden sklicali svet stranke in sprejeli odločitev, ki bo dokončna. Na vprašanje, kaj Ambrožiču grozi, Janković ni želel odgovoriti, misli pa, kot je dejal, da bo Ambrožič njihovo željo in voljo spoštoval.

Prepisovanja ne priznava

Ambrožič nikakor ne pristaja na trditev, da je njegovo magistrsko delo plagiat, saj je nastajalo v daljšem časovnem obdobju od leta 2002 do 2008, ko je magistriral, in šlo tudi skozi vse ustrezne postopke. Pod somentorstvom dveh profesorjev, ker je šlo za interdisciplinarni magisterij, je bilo delo ustrezno sprejeto in tudi ustrezno zagovarjano, trdi poslanec.

Ni prvi. Ali je zadnji?

V afero zaradi domnevnih spornih ravnanj pri pridobitvi izobrazbe se je tako vpletel še eden od poslancev, ali bo ostal na poslanskem stolčku ali ne, sicer še ni znano. Nekdanji poslanec Desusa Ivan Simčič je po očitkih o ponarejenem srednješolskem spričevalu odšel iz poslanske skupine in ostal nepovezani poslanec. Kot nepovezani poslanec trenutno deluje tudi Ivan Vogrin, vendar ta zaradi očitkov o dolgovih svojega podjetja.

Zaradi goljufanja pri izpitu se je pred sodiščem znašel poslanec SDS Branko Marinič, ki ga je kranjsko okrajno sodišče obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Tožilstvo mu je očitalo, da je izpit iz nemščine na fakulteti namesto njega opravljal nekdo drug, Marinič je krivdo sicer zanikal in napovedal pritožbo.

V zadnjem času pa je zaradi plagiatorstva odevala tudi afera, povezana z direktorjem Lekarne Ljubljana Markom Jakličem. Senat ljubljanske ekonomske fakultete mu je namreč tudi uradno odvzel magistrski naziv zaradi plagiatorstva.

Deli s prijatelji