NEGOTOVOST

Jankovića je strah

Objavljeno 30. oktober 2013 11.34 | Posodobljeno 30. oktober 2013 11.34 | Piše: STA, T. L.

Cestno podjetje Ljubljana je v stečajnem postopku, zato je v negotovosti tudi njegova hčerinska družba KPL, ki izvaja zimsko službo v Ljubljani. Janković ima »plan B«, kako rešiti prestolnico zimskih zagat.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Zaradi stečajnega postopka, v katerem je Cestno podjetje Ljubljana, je v negotovosti tudi njegova hčerinska družba KPL, ki izvaja zimsko službo v Ljubljani. »Bojimo se te zime,« je v zvezi s tem dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah so zato tudi že pripravili »plan B«, po katerem bi zimsko službo prevzeli sami.

Premoženje podjetja KPL bi se lahko znašlo v stečajni masi Cestnega podjetja Ljubljana (CPL). KPL zimsko službo za Mestno občino Ljubljana na podlagi koncesije izvaja s podizvajalci in svojimi vozili. Za ta Janković upa, da jih ne bodo zasegli. »Če se nam pa to zgodi, bo pa res katastrofa,« je na torkovi novinarski konferenci dejal Janković.

Pripravili »plan B«

Po njegovih besedah na to sicer ne morejo vplivati, lahko le prevzamejo dejavnost v okviru Javnega holdinga Ljubljana. Dokler imajo zimsko službo urejeno s koncesijo in ta dobro teče, potrebe po spremembah ni, sicer pa imajo »plan B«, je dejal župan. Kot pojasnjuje, bi lahko ljudi takoj prevzeli od KPL, težavo pa predstavljajo vozila, ki morajo biti prilagojena za tlakovano površino. »Če jih ne bo na javni dražbi, ne vem, kje jih bomo kupili,« je dejal.

Janković upa na dogovor z upniki

Janković upa, da se bo podjetje v stečajnem postopku dogovorilo z upniki. Če bi ti zasegli vozila KPL, z njimi sicer ne bi imeli kaj početi, je prepričan župan. Po njegovih besedah bi to za mesto pomenilo, da ne bi bilo očiščeno, v stečaj pa bi šlo tudi podjetje KPL. V tem primeru pa upniki ne bi imeli več na koga pritiskati, zato je bolje, da se dogovorijo prej, opozarja Janković. Kdo so upniki, kot pravi, ne ve.

Del premoženja podjetja CPL, ki ga stečajni upravitelj prodaja, je tudi KPL. Njegovo prodajo je sodišče sprva dovolilo, nato pa svojo odločitev preklicalo, je pojasnil župan.

Po njegovih besedah je stečajni upravitelj Veljko Jan napovedal, da bo licitacijo izvedel že pred poletjem, a naj bi bila zdaj predvidoma novembra. Kot pravi, pa se ne ve, ali bo kdo kupil KPL oziroma kakšna bo rešitev.

Preverjali so, da podjetje plačuje podizvajalcem in zaposlenim

Janković je tudi potrdil, da so na Mestni občini Ljubljana vse plačevali prek podjetja KPL Rast, ki je hčerinsko podjetje družbe KPL. Po njegovih besedah je bil pogoj, da so sproti preverjali, ali zaposleni prejemajo redno plačo in se dela, ki jih podjetje za Mestno občino Ljubljana izvaja prek podizvajalcev, podizvajalcem tudi plačuje. Ob tem je spomnil, da KPL zasnežene ceste čisti 24 ur na dan in da lansko zimo v Ljubljani ni bilo ceste, ki bi bila neprevozna.

Deli s prijatelji