PO CIPRSKI SLEDI

Janković zaradi Mercatorja pred sodnika še letos

Objavljeno 24. september 2014 12.46 | Posodobljeno 24. september 2014 12.46 | Piše: STA, K. K.

Obtoženi naj bi prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki bo moral zaradi očitkov o zlorabi položaja pri vodenju Mercatorja v zadevi Niš sesti na zatožno klop, se bo predvidoma začelo konec letošnjega leta. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za STA pojasnili, da predobravnavni narok še ni razpisan, vendar ne pričakujejo, da bi se z razpisom odlašalo. »Glede na naravo zadeve je pričakovati, da bo obravnavana brez nepotrebnega odlašanja. Zadeva bo razpisana v skladu s sodnim redom, predvidoma konec letošnjega leta,« so pojasnili na sodišču.

V godlji s sodelavci

Obtožnica o zlorabi položaja naj bi bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja. Kot je nedavno pojasnil, gre v zadevi Niš za pogodbo izpred desetih let, ki je sam ni ne podpisal ne videl, dokler ni prišlo do preiskave, zanjo pa da je izvedel šele dve leti po tem, ko je že zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo.

Po njegovih besedah je pogodbo podpisal Marinšek, vendar sam verjame, da je bila dobra za slovenskega trgovca. Z njo se je najelo podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oziroma omogočilo izgradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu, je pristavil.

Usodna zemljišča

Poleg Jankovića, nekdanjega predsednika uprave Mercatorja, so preiskovali tudi Marinška in Brodnjaka ter tudi Milevoja. Sodna preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe. Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Deli s prijatelji