MERCATOR

Janković: Zame je tragičen dan

Objavljeno 26. junij 2014 13.55 | Posodobljeno 26. junij 2014 18.19 | Piše: A. L., T. L.

Janković se vprašuje, ali je čas volitev res čas, ko je vse dopuščeno.

Zoran Janković se mudi v Združenih arabskih emiratih.

LJUBLJANA – »Če drži, da je kupec dosegel dogovor, je zame tragičen dan. Sam bi lahko stal pred Mercatorjem in nabiral politične glasove. Zdi se mi nespodobno. To je 25 tisoč družin,« je po tem, ko je bila še uradno potrjena novica o predaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, na novinarski konferenci povedal Zoran Janković.

»Sram me je, da vidim svoje protikandidate, ki so jih polna usta o Mercatorju, o njem pa vedo toliko, da so v njem kupovali.«

Na shod gre, če bo povabljen

Opozarja, da so bili časi, ko je bila delnica Mercatorja vredna več kot 220 evrov, zato smatra, da je 85 evrov na delnico »sramotno nizka cena«. Ni mu jasno, zakaj so se v zadnjem času začeli pojavljati odzivi proti prodaji Mercatorja, saj da je bilo prej več kot leto dni časa za kar koli. Sicer pa, kot je zatrdil, z Ivico Todorićem ni bil v stiku. 

Za nedeljo napovedanega shoda se bo udeležil, če ga bodo povabili, je še dejal.

Nato se je lotil volilne kampanje in dejal, če bo on vodil vlado, prodaje Mercatorja, Telekoma in zavarovalnice ne bo. »Če pa bo prodan, zaposlenim v Mercatorju obljubljam, da bom naredil vse za delovna mesta. Dobro vedo, da, kar obljubim, naredim.«

Nasvet nekdanjim sodelavcem

Protikandidate vprašuje, ali je čas volitev res čas, ko je vse dopuščeno. »Pred enim mesecem so govorili, da se v prodajo ne bodo vtikali, zdaj pa stojijo pred Mercatorjem.« In če je Janković imel sporočilo za protikandidate na volitvah, ima sporočilo tudi za nekdanje sodelavce: »Če so vas prodali, naj se ne delajo norca iz vas.«

Poročali smo, da sta tako Alenka Bratušek kot Dejan Židan, predsednik SD, v zadnjem času opozarjala na posledice prodaje Mercatorja. Janković danes vprašuje Židana, kako bo razložil, kje bodo kmetje zdaj prodali solato. 

O razhodu z AB

Na vprašanje Jankoviću, zakaj se ni odzval že pred dvema letoma, je odgovoril, da bi bilo to »nespodobno«. Rekli bi, da zaradi delnic, ki jih ima. Nadaljeval je z izjavo Janeza Janše: »To, kar JJ razlaga, da se ne da dvakrat prodati ... Da se.«

In kaj bi storil Janković, če bi bil on na mestu Bratuškove? Pravi, da se posel da vedno preklicati, če še ni plačano, v nasprotnem primeru pa lahko pride do tožb. Vlada je po njegovem mnenju sprejela napačno politiko prejšnje vlade. In to, pravi Janković, je tudi razlog, da so se z Bratuškovo razšli.

Bratuškova: Prodajo je začela Janševa vlada 

V prvem odzivu je Bratuškova povedala, da je bil Mercator prodan leta 2005. »V pisarni, v kateri trenutno sedim. Postopki prodaje so se začeli pod vlado J. J.,« njeno izjavo povzema stranka na twitterju. Ponovila je, da kupoprodajne pogodbe ni videla.

Da aktualna vlada ni prodala Mercatorja, pa je ponovil tudi minister Metod Dragonja: »Ta vlada ni prodala Mercatorja, prodajalci morajo nositi odgovornost.« 

V DL zadovoljni ...

V Državljanski listi prodajo Mercatorja (v kolikor se bo v resnici zaključila s plačilom dogovorjene kupnine ter nato objavo prevzemne ponudbe po isti ceni tudi ostalim delničarjem) ocenjujejo kot pozitivno novico, »ki jasno kaže na to, da smo tudi v praksi stopili korak stran od nacionalno interesnih pravljic in se približali realni ekonomiji, ki zagotavlja rast in razvoj v državah zahodne Evrope«.

V DL so bolj kot nad kupcem zaskrbljeni nad dejstvom, »da je politika preteklih obdobij uspešno pregnala vse ostale potencialne kupce. In odgnali smo jih ravno s tem, da si je politika po začetku resnih pogovorov premislila.«

V stranki SD novice o prodaji niso sprejeli s preveliko naklonjenostjo, kar je bilo jasno že iz zadnjih odzivov predsednika Židana na temo prodaje.

... v SD in Desusu sploh ne

V stranki SD način prevzema, kot se dogaja v primeru Mercatorja, razumejo kot »najhujšo obliko tajkunskega prevzema«, je ocenil predsednik stranke Dejan Židan. Prodaja Mercatorja Agrokorju je napačna odločitev tako za Slovenijo kot za delovna mesta in za vso prehransko industrijo, ki daje do 100.000 delovnih mest, je prepričan. »Včeraj se je zgodil Helios, danes se dogaja Mercator, v bodoče želijo, da se dogajajo Telekom, Aerodrom in razprodaja še nekaterih drugih podjetij. To je brezglavi način,« pravi Židan. Tak način prevzema razume kot »najhujšo obliko tajkunskega prevzema, še hujšo kot so bili tajkunski prevzemi v Sloveniji, kjer so bile nižje obrestne mere, a so se za slovenska podjetja slabo končali«.

Delovna mesta morajo biti pred interesi bank, je prepričan predsednik SD. »Tudi ko smo v SD pristali na sanacijo bank, smo pristali zato, da bi banke ščitile, ne pa razprodajale slovenska delovna mesta,« še poroča STA. »Ko SD predsedujejo vladi, se strateška podjetja ne prodajajo. Prodaja Mercatorja je napačna odločitev,« je znova ocenil minister za kmetijstvo.

Napovedal je, da bodo v stranki, če bodo vodili naslednjo vlado, to zaustavili. 

 
Predsednik Desusa Karl Erjavec je pred zaključkom transakcije pri prodaji Mercatorja spomnil, da so v stranki prodaji te družbe ves čas nasprotovali. »Ker se je pokazalo, da se posel vodi izjemno netransparentno in ima lahko zelo hude posledice za sistem, zaposlene in slovenske dobavitelje. Slovenski dobavitelji lahko namreč ostanejo brez dela in brez možnosti za prodajo svojih izdelkov,« je po poročanju STA dejal Erjavec. Obenem se jim Agrokor ne zdi kupec, ki bi bil perspektiven za razvoj Mercatorja, saj ima sam težave. Erjavec tudi meni, da je bila kršena prodajna pogodba za Mercator, po njegovem mnenju bi morali čim prej opraviti revizijo posla. 
 
SLS: Histerično nasprotovanje Bratuškove, Židana in Erjavca je predstava za javnost 
 
Da je prodaja Mercatorja vzorčni primer, kako se ne prodaja gospodarske družbe, pa so prepričani v stranki SLS. Po njihovem mnenju bi morali postopek že zdavnaj razveljaviti in ga začeti znova, pod spremenjenimi pogoji bi se zagotovo našli tudi ustreznejši interesenti. »Dejstvo je, da je uradna potrditev prodaje Mercatorja prišla v javnost danes, medtem ko dobro obveščeni iz vlade, tako kot odhajajoča premierka Alenka Bratušek kot minister Dejan Židan pa tudi Karl Erjavec, že nekaj časa zelo dobro vedo, da je bil postopek v zaključni fazi prodaje že nekaj mesecev. Njihova javna in histerična nasprotovanja prodaji so zato predstava za javnost v času pred volitvami, brez vsakršnih konkretnih dejanj,« so sporočili iz stranke.
 
»Upamo in pričakujemo pa, da se bo novi lastnik obnašal odgovorno, kar zajema skrb za zaposlene, skrb za dobavitelje in skrb za okolje,« so v SDS zapisali v odzivu na prodajo največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju. Ob tem so v SDS dodali, da se tudi sicer ves čas zavzemajo za odgovorno poslovno politiko v gospodarstvu.
 
Prodaja Mercatorja Agrokorju je učni primer slabega vodenja in slabih političnih odločitev, do katerih je prihajalo v času levih vlad, pa sporočajo iz NSi. Škoda, ki jo je vladajoča politika v vseh teh letih povzročila z nasprotovanjem prodaji Mercatorja, po zadnjih ocenah znaša kar 280 milijonov evrov, pravijo.
 
NSi: Za vsako moraliziranje je prepozno

Namesto cenenega populizma je po mnenju NSi treba odgovorno in preudarno nadaljevati privatizacijo podjetij v državni lasti. A to naj se stori tako, da privatizacija ne bo škodljiva za zaposlene in poslovne partnerje, podjetjem pa se bo zagotovilo odgovorne lastnike in možnosti za nov preboj, so izpostavili.

Vsakršno javno moraliziranje, »kot se ga te dni gredo nekatere vladne stranke«, je tako prepozno in nepotrebno, pravijo v NSi. V času, ko so bili v vladi, so namreč v rokah imeli škarje in platno za drugačne rešitve, pa tega niso izkoristili. 
Deli s prijatelji