INTERVENTNI ZAKON

Janković zadovoljil socialne partnerje

Objavljeno 22. december 2011 11.30 | Posodobljeno 22. december 2011 12.25 | Piše: A. L./STA

Transferji so zamrznjeni do konca prvega polletja 2012.

Podpis aneksa je bil napovedan za skoraj točno opoldne.

LJUBLJANA – Socialni partnerji so danes z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem dosegli soglasje glede interventnega zakona, je povedal Janković. Transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev po dogovoru ostanejo zamrznjeni v prvem polletju 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti.

Parlamentarne stranke bodo varčevale pri javnih naročilih

Poleg tega so se dogovorili, da v prvem polletju 2012 ne bo nobenih enostranskih posegov v doseženi dogovor. Parlamentarne stranke pa se bodo po Jankovićev besedah zavezale varčevalnim ukrepom, zlasti pri javnih naročilih, na kar je opozorilo tudi računsko sodišče.

»Tako smo dobili šest mesecev časa za dogovarjanje o vseh potrebnih reformah,« je dejal Janković. »V tem času se bomo morali dogovoriti, kako naprej,« je opozoril. Kot je dejal, so danes dokazali, da se znajo dogovarjati. »Računam na to, da bo Evropa to spoštovala in tudi obrestne mere bi bile lahko zaradi sprejetja interventnega zakona nižje,« je ocenil. Tako prihranjena sredstva bi potem po njegovih besedah »res lahko šla na področja pravic upokojencev in brezposelnih«.

Semolič: Dogovor je korak naprej, a ...

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je novinarjem dejal, da je doseženi dogovor korak naprej, vendar pa bo treba počakati še na sestanek s poslanskimi skupinami danes popoldne. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad tem, da jim je »Jankovića in predstavnike vlade uspelo prepričati, da je iz zakona nujno treba izvzeti nadomestila za čas brezposelnosti«. Opozarja pa na to, da šteje večina v državnem zboru. »Počakajmo na to, ali se bo ta večina oblikovala,« je dejal. »V sredo smo namreč spremljali dogajanje v državnem zboru in videli, kakšen relief se oblikuje tam,« je pojasnil.

Sredi leta napredovanja za javne uslužbence

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je doseženi dogovor v osnovi predlog, s katerim se je konfederacija že strinjala v predhodnih pogovorih z Jankovićem. »Če ne bo nobenega drugega dogovora do sredine leta 2012, to pomeni, da se bodo takrat sprožili vsi tisti mehanizmi, ki bi morali začeti veljati že 1. januarja 2012 – tako npr. pri javnih uslužbencih napredovanja v nazive in plačne razrede,« je spomnil.

Ob 11. uri se bodo v državnem zboru sestali predstavniki parlamentarnih strank in se dogovorili o vsebini zakona, ob 14. uri pa bodo za mizo sedli še s predstavniki sindikatov in upokojencev. Zakon bo po pričakovanjih obravnavan v petek na izredni seji državnega zbora.

Deli s prijatelji