NEPROFITNO STANOVANJE

Janković za Mlakarja predlagal tržno najemnino

Objavljeno 04. februar 2014 23.05 | Posodobljeno 04. februar 2014 23.06 | Piše: STA, Ma. F.

Mlakar je leta 2002 v najem dobil neprofitno stanovanje v Ljubljani za 207 evrov mesečne najemnine, v katerem še vedno živi.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković je predlagal, da bi direktor javnega podjetja Vodovod-kanalizacija (VO-KA) Krištof Mlakar za najem neprofitnega stanovanja ljubljanskega stanovanjskega sklada v prihodnje plačeval profitno najemnino, kar pomeni 25 odstotkov več od neprofitne. Janković je povedal, da se je Mlakar s tem strinjal.

Časnik Finance je konec januarja poročal, da je Mlakar leta 2002 na razpisu Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) uspešno kandidiral in v najem dobil neprofitno stanovanje v Ljubljani za 207 evrov mesečne najemnine, v katerem še vedno živi. Po poročanju Financ je Mlakarjeva mesečna bruto plača leta 2012 po podatkih letnih poročil VO-KA znašala 6700 evrov. Mlakar je sicer na čelu javnega podjetja od leta 2007.

Predlog za spremembo zakonodaje

Na JSS MOL so za Finance pojasnili, da se neprofitna stanovanja oddajajo za nedoločen čas in z neprofitno najemnino. Sklad ima pravico vsakih pet let od najemnika zahtevati, da predloži dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja. Če najemnik ni več upravičen do neprofitnega stanovanja, se najemna pogodba lahko spremeni v najemno pogodbo s tržno najemnino.

Janković je na današnji novinarski konferenci povedal, da je za to, da Mlakar biva v neprofitnem stanovanju, izvedel konec lanskega leta in takrat predlagal, da ta plačuje tržno najemnino. Dejal je, da bo v osebnem razgovoru skušal doseči, da bi stanovanjsko vprašanje reševal drugače in dodal, da Mlakar v stanovanju živi zakonito, saj je na razpisu sklada leta 2002 izpolnjeval vse pogoje ter plačal varščino. »Vsi, ki so dobili stanovanje, izpolnjujejo pogoje in nekomu, ki zakonito izpolnjuje pogoje, ne moreš stanovanja vzeti,« je pojasnil.

Janković je dejal, da so v Ljubljani absolutno ljudje, ki neprofitno stanovanje potrebujejo bolj kot Mlakar. Pri tem je poudaril, da je MOL že dvakrat predlagal spremembo zakonodaje, s katero bi lažje izvajali nadzor in ukrepali ob primerih, kot je Mlakarjev.
 

Deli s prijatelji