PRERAČUNAVANJE

Janković: Z novo stranko na Obalo?

Objavljeno 30. september 2013 10.12 | Posodobljeno 30. september 2013 10.12 | Piše: T. L.

Ni še jasno, ali bo ljubljanski župan Zoran Janković dal soglasje k predsedniški kandidaturi.

Bratuškova in Janković.

LJUBLJANA – Začetek tedna bo na političnem odru zaznamovan predvsem z dvema dogodkoma: z vladnim krpanjem proračuna in odločitvijo Zorana Jankovića, ali se bo vključil v boj za mesto predsednika stranke Pozitivna Slovenija (PS).

In ker končne odločitve Jankovića še ni, se iz dneva v dan pojavljajo morebitni scenariji nadaljnjega razvoja dogodkov. Časnik Delo tako piše o tem, da sta se Alenka Bratušek in Zoran Janković v petek skupaj s člani vodstva PS srečala na sestanku, na katerem so se pogovarjali o prihodnosti stranke, in kljub molku, v katerega so se zavili akterji, naj bi bila dosegla dogovor. »Dejstvo je, da brez Zorana Jankovića PS ne bi bilo, a pred šestimi meseci smo se odločili, kot smo se, in mislim, da je prav, da vlado vodim tudi s popolno podporo stranke,« je naslednji dan na četrti lokalni koordinaciji PS predstavnikom lokalnih odborov dejala Bratuškova in izpostavila dva ključna elementa politične stabilnosti v državi: zaupnico in kongres PS.

Jankovićeva odločitev že danes ali pet pred dvanajsto?

Nasprotno pa Požareport piše o tem, da se boj med Jankovićem in Bratuškovo le še stopnjuje. Menda Janković na oktobrskem kongresu Bratuškove ne bo podprl, kar naj bi se slišalo iz krogov blizu premierke. Požar se sklicuje na vire, ki trdijo, da bo Janković najverjetneje podal soglasje h kandidaturi za predsednika stranke, kar pomeni, da bo dokončno odločitev o svoji kandidaturi prestavil na dan kongresa stranke (19. oktobra). Toda po nekaterih informacijah bo Janković odločitev glede kandidature svojemu najožjemu krogu zaupal že danes.

O Jankovićevi politični prihodnosti je še veliko neznank. Menda naj bi si najbolj želel predčasne volitve, saj naj bi s premierskim stolčkom rešil težave, ki ga pestijo, in se izognil ponižanju ob izgubi položaja in moči v stranki, ki jo je sam ustanovil.

Janković iz prestolnice na Obalo

Se pa Jankoviću odpira prostor za še eno strankarsko delovanje: tako koprski župan Boris Popovič Jankovića intenzivno prepričuje, da bi skupaj ustanovila novo politično stranko. Popovič mu namreč zagotavlja, da bi na volitvah na Obali dobila 80 odstotkov glasov. Popovičev svetovalec Sebastjan Jeretič, ki je Požarju pogovore med Jankovićem in Popovičem tudi potrdil, pa je prepričan, da lahko samo Zoran Janković na prihodnjih parlamentarnih volitvah na volišča pripelje razočarane volivce levice.
 

Deli s prijatelji