PO ODLOČITVI

Janković: Verjamem v pravno državo

Objavljeno 26. februar 2015 18.47 | Posodobljeno 26. februar 2015 18.48 | Piše: STA, P. Pa.

Pritožbeni postopek v primeru Zorana Jankovića še ni končan.

Zoran Janković se bo na kongresu potegoval za mesto predsednika PS.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković odločitev vrhovnega sodišča o zanj obremenjujočem poročilu Komisije za preprečevanju korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank še pričakuje. Po današnji odločitvi vrhovnega sodišča v primeru Janeza Janše glede istega poročila pa je dejal, da verjame v pravno državo.

»Sodbe sodišča ne glede na to, kdo je v postopku, spoštujem,« je še poudaril Janković v kratkem odzivu.

Vrhovno sodišče je namreč odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo. Ugotovilo je, da je KPK z izdajo zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank posegel v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Janković še čaka

Janša je poročilo KPK najprej izpodbijal na upravnem sodišču, ki je njegovo tožbo zavrnilo, zato se je pritožil na vrhovno sodišče. To je sodbo upravnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek. Tožbo je sodišče kot neutemeljeno znova zavrnilo, a se je Janša znova pritožil in na vrhovnem sodišču mu je uspelo.

Podobno poročilo je KPK izdal tudi po nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednika Pozitivne Slovenije in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a v njegovem primeru pritožbeni postopek še ni končan. Po podatkih iz julija lani je upravno sodišče Jankovićevo tožbo že drugič zavrnilo, kot je torej dejal Janković, pa zdaj čaka odločitev vrhovnega sodišča.

Deli s prijatelji