JASNO

Janković ve, kdo 
ne spada v vlado

Objavljeno 26. januar 2013 11.16 | Posodobljeno 25. januar 2013 19.54 | Piše: Jadran Vatovec

Janković je zelo jasen: sodelovanja z Virantom si sploh ne želi.

Ljubo Jasnič in Karl Erjavec se bosta spopadla na kongresu DeSUS: le kdo od njiju bo drugemu spodmaknil stol (foto: Jure Eržen)?

LJUBLJANA – Zgodilo se je prej, kot smo pričakovali: predstavniki levice so se odločili, da bodo lustrirali »izdajalce« v vrstah Janševe koalicije. Paradoks? Niti ne. Če razmere opišemo z zgodovinsko metaforo: že guverner Judeje Poncij Pilat je menda naročil likvidacijo Judeža Iškarjota, kar so njegovi strokovnjaki za politični marketing potem sicer prikazali kot samomor z obešanjem.

Danes je podobno: četudi se predsednik DeSUS Karl Erjavec zelo trudi, da ga v javnosti ne bi (pre)več povezovali z Janševo vlado, in kljub temu da po novem celo pravi, da je vztrajanje Zorana Jankovića na funkciji ljubljanskega župana predvsem stvar Ljubljane in Ljubljančanov, ne pa tistih, ki se ta hip že pogovarjajo o tehnični ali projektni vladi, se nad njim pospešeno zgrinjajo temni oblaki. Da ne bo več predsednik stranke, naj bi na kongresu, ki bo 1. marca, poskrbeli kar eksekutorji iz DeSUS. Podprli naj bi namreč Erjavčevega protikandidata za predsednika stranke Ljuba Jasniča, ki je najbrž zato že začel agresivno predkongresno kampanjo: članstvo DeSUS je v pismu opozoril, da je Erjavec stranko vodil predolgo, izgubil stik z realnostjo ter da celo ni plačeval članarine (sploh ni stranki nakazoval treh odstotkov svoje plače).

Najprej pranger, potem pa še prokrustova postelja pri domnevno najbolj zaželenih zaveznikih prav tako že čakata na predsednika Državljanske liste dr. Gregorja Viranta. Čeprav je najbolj zaslužen za zdajšnjo politično krizo in za to, da se Janševa vladna koalicija na vseh koncih para po šivih? Kljub temu, ja.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je pred odprtjem ljubljanskega Družinskega centra Mala ulica na dolgo odgovarjal na novinarska vprašanja o reševanju vladne krize bodisi s predčasnimi volitvami bodisi s projektno vlado ter komentiral izjave in pobude posameznih članov vodstva drugih parlamentarnih strank. Janković, ki je pred komaj dvema tednoma »zamrznil« funkcijo predsednika Pozitivne Slovenije – prav zaradi tega je potem svet stranke za začasno vodjo Pozitivne Slovenije za pogovore z drugimi strankami o morebitnem oblikovanju projektne vlade imenoval mag. Alenko Bratušek – zdaj pojasnjuje, da je edini, ki ga lahko zamenja na čelu stranke, volilni kongres Pozitivne Slovenije, ki pa ga bodo predvidoma sklicali šele pred volitvami. Državljanski listi, SLS in DeSUS zato sporoča, naj se raje ukvarjajo s svojimi zadregami in ne iščejo pri njem izgovorov za svoje dozdajšnje škodljivo sodelovanje v Janševi koaliciji: »Mi nikoli nismo drugim strankam postavljali ultimatov, kaj morajo storiti. Kdo je bil ves čas največji nasprotnik politike finančnega ministra dr. Janeza Šušteršiča? In zdaj naj bi prav jaz to politiko podpiral? Ma ni govora.« Še najmanj si, pravi predsednik največje parlamentarne stranke, želi v kakšno koalicijo z Virantom, ki je skakal malo sem, malo tja, in je bil, potem ko je najprej izsilil fotelj predsednika državnega zbora, najbolj odgovoren za to, da smo po predlanskih predčasnih volitvah v Sloveniji dobili Janševo vlado. Drži, Državljanska lista, DeSUS in SLS so pač ... poskrbeli za odjugo, Janković pa kot nekakšen odmrznjeni Ötzi znova lahko ves zagret sodeluje v medstrankarskih igricah.

Deli s prijatelji