RAZKLANI MOL

Janković »v posmeh davkoplačevalcem na izletu v Dubaju«

Objavljeno 20. januar 2014 19.05 | Posodobljeno 20. januar 2014 22.02 | Piše: Mo. S.

Ljubljanski mestni svetniki NSi so sejo protestno zapustili, saj župan že tretjič zaporedoma ni bil prisoten.

Zoran Janković se mudi v Združenih arabskih emiratih.

LJUBLJANA – »V svetniškem klubu NSi smo protestno zapustili sejo mestnega sveta, ker župana že tretjič zaporedoma ni bilo na seji. Spomnimo, da razpored občinskih sej določa prav župan sam. Hkrati pa je županov »izlet« v Dubaj v posmeh svetnikom in davkoplačevalcem,« je v izjavi za javnost zapisal ljubljanski mestni svetniški klub NSi.

»Častni meščani so dovolj finančno situirani«

Kot dodajajo, svetnika Mojca Kucler Dolinar in Anton Kranjc »zaradi nevestnega planiranja prihodkov in ponovnega preusmerjanja sredstev z obrobja Ljubljane v strogi center« sicer ne bi podprla rebalansa proračuna. Kucler Dolinarjeva ob tem pravi, da so pripravili amandma na predlog o organizaciji mestnega prometa, in sicer so zahtevali črtanje besedila, ki omogoča častnim meščanom brezplačne avtobusne vozovnice, saj menijo, da so častni meščani dovolj finančno situirani.


V ZAE, ne na seji

Kot poroča Delo, župan Zoran Janković današnje seje mestnega sveta ni vodil, saj se z delegacijo MOL od 19. do 22. januarja mudi na uradnem obisku v Združenih arabskih emiratih (ZAE). Poleg župana sta tja odpotovala še podžupanja Tjaša Ficko, ki skrbi za mednarodno povezovanje MOL, in Mateja Demšič, vodja mestnega oddelka za kulturo. Kot so sporočili z MOL, je namen obiska krepitev sodelovanja med mesti, torej med Ljubljano in Dubajem ter Fudžajro.
 

Izpostavila je tudi »županovo sprevrženo skrb po znižanju sejnin, ki so bile v lanskem letu več kot prepolovljene. Zdajšnje ponovno znižanje stroškov na račun sejnin mestnih svetnikov je naperjeno proti svetnikom opozicije, saj na drugi strani svetniki iz Liste Zorana Jankovića sedijo v nesramno bogato plačanih nadzornih svetih mestnih javnih podjetij ali pa tam celo zaposleni na vodilnih položajih.«

SDS: Župan začenja predvolilno kampanjo

Da je rebalans proračuna nerealen, še več, celo najbolj nerealen rebalans v njegovem mandatu, so prepričani tudi v SDS, kjer se vprašujejo, ali je županova odsotnost kazalec (ne)spoštovanja demokratične razprave predstavniškega organa ali pa celo beg pred demokratično razpravo. Prepričani so, da župan z rebalansom že zdaj začenja predvolilno kampanjo. Anže Logar (SDS) je na seji povedal, da je Jankoviću očitno nerodno in ga zato ni v Ljubljani, meni pa tudi, da je v sedmih letih županovanja popolnoma izropal mestno blagajno.

Rebalans potrdili

Rebalans, ki določa prihodke v znesku 352,8 milijona evrov in odhodke v znesku 351,2 milijona evrov, so svetniki po razpravi potrdili s 27 glasovi za in osmimi (8) proti. Glede na proračun za letošnje leto se prihodki z rebalansom povečujejo za nekaj več kot 39 milijonov evrov, odhodki pa za nekaj več kot 41 milijonov evrov. MOL je v dokument med drugim uvrstil ureditev Trga republike ter obnovo kopališča Kolezija. Janković je z dopolnilom v rebalansu sredstva zagotovil tudi za obnovo Slovenske ceste; 500.000 evrov je namreč prestavil s postavke ureditev Litijske ceste v Hrušici.

Deli s prijatelji