ŽIVALSKA ANEKDOTA

»Janković uprizoril umor vlade in svoj samomor«

Objavljeno 28. april 2014 14.51 | Posodobljeno 28. april 2014 14.51 | Piše: S. U.

Po besedah Jožeta P. Damijana bo nacionalna škoda zaradi Jankovićeve izvolitve na čelo PS relativno majhna.

LJUBLJANA – Ekonomist Jože P. Damijan je zadnje pretrese na slovenski politični sceni zavil v pravo živalsko anekdoto. »Vsi poznate prigodo o žabi, ki čez vodo na hrbtu nese škorpijona. Škorpijon si ne more kaj, da žabe sredi poti ne bi pičil in tako svojih možnosti preživetja zmanjšal na ničlo. Enako je Zoran Janković svoje opcije političnega preživetja zakockal v petek. Pred petkom smo, tudi jaz, močno precenjevali njegov mešetarski racio. Toda ni si mogel pomagati. Škorpijon v njem, gromozanski egotrip, je bil močnejši od racia. Ne glede na razpad vlade in povratek politične nestabilnosti in ne glede na razpad lastne stranke. Janković je uprizoril umor vlade in svoj samomor. Toda nacionalna škoda zaradi Jankovićevega umora s samomorom bo relativno majhna, pa še njega se bomo znebili,« je zapisal na svojem blogu.

Po njegovem mnenju je možnih opcij reševanje politične krize precej, od takojšnjega odstopa vlade do poskusa manjšinske vlade. Toda najverjetnejša opcija je po njegovih besedah nadaljevanje dela te vlade do predčasnih volitev jeseni.

Nacionalna škoda menda ne bo velika

»Kakšna bo nacionalna škoda te povečane politične turbulentnosti? Ne prav velika. Res je, da se je percepcija politične in gospodarske stabilnosti v času mandata vlade Bratuškove v tujini izboljšala. Toda to ni posledica dobrega dela vlade, ampak posledica začetka sanacije bank. Rekordno nizka cena zadolževanja Slovenije v zadnjem mesecu (nižja, kot je bila ob vstopu v EU in evroobmočje) je posledica dveh stvari: splošnega trenda zniževanja rizičnosti perifernih držav evroobmočja po septembru 2012 in začetka sanacije bank v decembru 2013. Le slednja je izboljšala specifično zunanjo sliko Slovenije.«

Deli s prijatelji