POGOVOR

Janković še ni povedal, ali bo kandidiral za župana

Objavljeno 27. februar 2012 22.29 | Posodobljeno 27. februar 2012 22.55 | Piše: Mi. S.

Prvak Pozitivne Slovenije pravi, da se še ni dokončno odločil o kandidaturi za župana Ljubljane.

LJUBLJANA – V oddaji Studio City je na vroči stol sedel predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković. V pogovoru z Marcelom Štefančičem je spregovoril o svojih namenih za župansko kandidaturo v Ljubljani.

Na vprašanje, ali bo kandidiral za župana Ljubljane, je odgovoril, »da še ne ve oziroma da v principu dokaj ve, ampak še ne dokončno.« Čaka na signal, notranji znak, dokaj podobno kot pri kandidaturi za predčasne volitve. Časa pa je le še do konca tekočega meseca, jutri (v torek) pa se bo posvetoval s poslanskimi kolegi stranke.

Kako bodo kandidaturo za župana Ljubljane sprejeli v Mariboru?

Poslanci in poslanke PZ so po besedah Jankovića dokazali, da znajo izpostaviti, kaj je dobro. Na prvem mestu so v njihovi stranki državljani, ne pa dobrobit stranke.

Kako bi se volilno telo odzvalo na kandidaturo na županskih volitvah, recimo v Mariboru, Celju? Da ima raje Ljubljano kot Slovenijo? Da ne prenese poraza? Odgovoril je, da imamo kraje po Sloveniji, kjer si volivci želijo, da raje opravlja funkcijo župana kot predsednika stranke. Ljubljana je zanj še vedno najlepše mesto na svetu, o porazu pa: »Mi smo na volitvah zmagali.«

Se ne bojite, da ste se lotil nečesa, česar niste speljali do konca?

»Nikakor ne, naše delo se nadaljuje,« je dejal Janković

Trenutno se ukvarja z vzpostavljanjem temeljev stranke na lokalnih ravneh. Približno enak odstotek volivcev – okoli 8 odstotkov – bi bil razočaran nad odločitvijo, če bi se vrnil v mestno politiko, na drugi strani pa, če bi ostal na čelu stranke. No, vsekakor bo tam ostal, dokler ga ne zamenjajo, pravi Janković.

Na vprašanje, ali ne bo kot župan in predsednik največje stranke naenkrat še bolj izpostavljen, je dejal, da je takih obtožb že vajen. Pravi, da državljanov ne moreš varati in da pričakuje še več napadov, vendar v 34 letih do zdaj še ni sedel na zatožni klopi.

O levih in desnih

Vlada se mora ukvarjati z delom za izboljšanje gospodarstva v Sloveniji. Ugibanja o tem, kaj se bo zgodilo z levico in desnico v prihodnosti, so tukaj nepomembne. Treba se je ukvarjati z gospodarsko rastjo slovenskega gospodarstva. Janši vsekakor želi, da bi bila njegova vlada uspešna.

Deli s prijatelji